Читај ми!

Odgovor redakciji "Objektiva": RTS je predlagao otpis duga, zakon to ne dopušta

List "Objektiv" pisao je o devedesetogodišnjoj Angelini Radovanović iz Sremčice kojoj je stigao zaključak suda po kojem se nalaže izvršenje jer nije platila pretplatu Radio-televiziji Srbije u iznosu od oko 80.000 dinara, uz navode da bi "more građana" uskoro moglo da dobije slična rešenja. Tim povodom RTS je iz redakcije "Objektiva" dobio nekoliko pitanja i na njih odgovorio.

Pitanja novinara lista Objektiv i odgovore Radio-televizije Srbije prenosimo u celosti.

Koliko novca duguju građani RTS-u usled neplaćanja pretplate?

Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine finansirale su se iz pretplate od 2005. do 2014. godine. Iznos koji građani uplaćuju u dogovorenom procentu dele ove dve kuće. Od sadašnjih 299 dinara RTS-u pripada 245 dinara, a RTV-u 54 dinara.

Pošto je početkom 2014. godine pretplatu plaćalo svega 25 odsto vlasnika televizora, odlučeno je da se pronađe drugi način finansiranja dva javna medijska servisa zato što je po zakonu Vlada Srbije obavezna da obezbedi njihovo stabilno i dovoljno finansiranje.

Od 2016. godine dva javna medijska servisa finansiraju se naplatom takse na električno brojilo, koju građani plaćaju uz račun za struju, sredstvima iz budžeta Republike i sopstvenim prihodima. Od ove godine RTS ne dobija sredstva iz budžeta, Radio-televizija Vojvodine i dalje dobija.

Dug građana prema RTS-u od oko 500 miliona evra, o kojem se obično govori i piše, nastao je u periodu od 2005. do 2014. godine.

Koliko građana je tuženo zbog neplaćanja pretplate RTS-u?

Od 2007. do 2014. godine RTS je pokrenuo 8.422 predloga za naplatu dugovanja. Zašto tako malo ako je procena službi RTS-a bila da oko 1.450.000 građana ne plaća pretplatu? Zato što se brzo uvidelo da nema mnogo koristi od tih tužbi.

Prvo, sudovi u Novom Pazaru, Čačku, Zrenjaninu, Pančevu, Vršcu su odmah odbacivali ove tužbe - tačno 1.441 tužbu. Tako su sudovi, različito postupajući po tužbama RTS-a doveli u neravnopravni položaj građane Srbije.

Drugo, poverenik za zaštitu podataka ličnosti smatrao je da RTS ne može da dobije jedinstvene matične brojeve građana koji nisu plaćali pretplatu, a koji su bili neophodni za postupak.

Treće, naplaćeno je bilo svega 1.228 predmeta, od 8.422.

Četvrto, za 4.956 tužbi, RTS još nema odgovor iako su one podnete od 2007. do 2014. godine.

Peto, RTS je naplatio dug u iznosu od 28,8 miliona dinara, a njegovi troškovi utuženja iznosili su 21,7 miliona. Dakle, od 28,8 miliona duga, posle sudskog postupka RTS-u je ostalo svega 7,1 milion dinara, nešto više od četvrtine duga.

Procena tadašnjeg rukovodstva RTS-a je bila da bi za utuženje celokupnog duga RTS morao odmah da izdvoji 60 miliona evra, koliko je približno u tom trenutku iznosio njegov budžet.

RTS i da je hteo da tuži sve građane, nije imao para za tužbe. Bila je takođe i procena da bi troškovi utuženja bili veći od duga građana.

Da li će RTS odustati od tužbi prema građanima slabog materijalnog stanja? 

Odgovor na ovo pitanje nije konačan jer se nadamo nekom razumnom rešenju do koga jedino možemo da dođemo u dogovoru sa Vladom Srbije.

Sadašnje rukovodstvo RTS-a je pokušalo da u dogovoru sa Ministarstvom finansija pronađe način da se reši problem 500 miliona evra nenaplaćenog duga krajem 2018. godine. Naš predlog je bio da se "isknjiže nenaplaćena dugovanja" odnosno da se oprosti dug.

Da je RTS sam odlučio o otpisu duga morao bi da plati porez od oko 100 miliona evra. U Ministarstvu su rekli RTS-u da postojeći propisi ne dozvoljavaju ovaj način rešenja problema.

Drugi je način da RTS pojedinačno oslobađa neke od dužnika, ali opet dolazimo u situaciju da je u tom slučaju trošak RTS-a veći od duga građana.

Da ponovimo, cela ova priča vezana je za period pre 2014. godine, posle koje RTS nije podneo nijednu tužbu protiv građana koji nisu plaćali pretplatu. Od 2016. godine tužbu bi trebalo da podnosi EPS.

Valja napomenuti još jednu činjenicu. Kada građanin ne plati pretplatu kablovskom operateru, odmah mu se isključi signal. Kada neko i deset godina ne plaća pretplatu RTS-u i RTV-u, i dalje gleda njihove programe.

To važi i za gospođu Angelinu Radovanović. Ona je tražila oslobođenje od plaćanja pretplate i dobila ga je za brojilo električne energije koje se nalazi u Valjevu, ali je ostala u obavezi da plaća za drugo brojilo koje je u Sremčici. Pošto na njega nije plaćala pretplatu, tužena je januara 2012. godine za ukupni iznos (pretplata, sudski troškovi, troškovi opomene) od 31.536,08 dinara.

Svaki građanin koji misli da ima razloga da bude oslobođen od plaćanja takse za oba javna medijska servisa u Srbiji treba da podnese zahtev RTS-u odnosno RTV-u.

Zakon predviđa da plaćanja tekse mogu da budu oslobođeni invalidi sa sto odsto telesnog oštećenja, invalidi sa manje oštećenja ako im je priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć i lica koja su trajno izgubila sluh ili slepa lica.

Od 2016. godine nadležna služba RTS-a je 80.699 građana oslobodila obaveze plaćanja takse za javne medijske servise.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво