Читај ми!

Mala buba, veliki problemi – pasuljev žižak na meti tima naučnika u Beogradu

Smanjenje upotrebe pesticida u poljoprivredi je globalni trend, ali i izazov. U borbi sa biljnim štetočinama proizvođači i naučnici traže nova rešenja, a protiv pasuljevog žiška slogan je "Opasulji se".

Mala buba, veliki problemi. Više od sto godina pasuljev žižak odnosi poljoprivrednicima dobar deo zarade.

"Probuši zrno, ostavi larvicu unutra, ključni deo pojede, uništi ono što klija, tako da je to zrno neupotrebljivo. Nije za ishranu, jer ko će da jede bubicu, niti je za sejanje, jer nema šta da klija", objašnjava Maja Babić iz Grocke.

Blage zime mu posebno pogoduju, pa je preporuka da se pasulj dobro prosuši i zamrzne na nekoliko dana, što će uništiti larve u zaraženim zrnima.

Sledeća briga je skladište. "Mora da se iznese stari pasulj, da se izvrši njegovo čišćenje, dezinsekcija", kaže profesorka Dušanka Jerinić Prodanović sa Poljoprivrednog fakulteta.

Insekticidi su za sada jedino sigurno oružje, ali ne i opcija koju biraju proizvođači organske i biološki vredne hrane.

"Zadnjih godina, s obzirom na to da su se sredstva za zaštitu bilja veoma mnogo koristila, prvenstveno zato što su efikasna i na mnogo lakši način se suzbijaju štetočine, oni su potisnuli sve druge mere", navodi Lidija Matijević iz Uprave za zaštitu bilja.

Tim naučnika Biološkog instituta u Beogradu započeo je ispitivanja genetičkih slabosti mužjaka žiška. Ideja je da se smanji mogućnost razmnožavanja.

"Sama metoda nije GMO, zato što koristimo žiške iz prirodnih populacija, ne koriste se insekticidi, isplativa je i nova", kaže Mirko Đorđević iz Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković".

Opasulji se – slogan je ovog projekta. Naučnici pozivaju proizvođače da ne gledaju u pasulj, već da im šalju zaražene uzorke.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво