Читај ми!

Mihajlović: Državna revizorska institucija da proveri poslovanje "Srbijagasa"

Gradovi u Srbiji na gasifikaciju čekaju u proseku po deset godina, zbog toga će cilj Ministarstva rudarstva i energetike u narednom periodu biti da se ona ubrza, uprkos tome što o toku gasifikacije nemamo detaljne informacije od "Srbijagasa", izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlović je navela da je Ministarstvo uputilo zahtev Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) da provere poslovanje "Srbijagasa", naročito u oblasti gasifikacije.

"Informacije koje mi imamo jesu da su se rokovi četiri puta pomerali, da nisu rađene sve studije koje je trebalo da budu urađene i koje bi nam pokazale koliko će biti priključaka, a koliko je realno prijavljenih", rekla je Mihajlovićeva novinarima u Novom Miloševu, odgovarajući na pitanje kada će biti sprovedena gasifikacija u Šidu.

Ističe da je za nju kao ministarku poražavajuće da je ugovor o sprovođenju gasifikacije vredan 16 miliona evra potpisan sa italijanskom kompanijom koja, kako je navela, prema podacima iz APR-a ima jednog zaposlenog.

"To je slika gasifikacije u Srbiji u poslednjih deset godina, i to mora da se menja, zato što Srbija hoće da ulaže u gasifikaciju", rekla je ministarka u Novom Miloševu, nakon što je pustila u rad "Pepo Energy" postrojenje koje će proizvoditi struju iz obnovljivih izvora energije.

Zato je, kaže, bitno da se, s jedne strane, vodi računa o tome ko zaista može da se priključi i, s druge strane, da se pronađe preduzeće koje će gasifikaciju obavljati efiksano, profitabilno i na pravi način, uz prethodnu izradu svih studija.

Ističe da je sprovođenje gasifikacije u našoj zemlji veliki projekat, poput izgradnje bilo kog auto-puta jer se, kaže, radi o stotinama miliona evra koje je potrebno uložiti u taj projekat.

"Kada smo pomenuli 'Srbijagas' ... Tražićemo sve izveštaje, tražićemo da se nadležni organi time pozabave i ovom prilikom pozivam sve zaposlene u 'Srbijagasu', 'Transportgasu', distribuciji gasa, povezanim preduzećima i svima koji smatraju da postoje određene dokumentacije i informacije koje mogu da pomognu Ministarstvu u procesu gasifikacije, da se jave", rekla je Mihajlovićeva.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво