Читај ми!

Reke na jugu Srbije su u opadanju, ali mnogi i dalje nemaju ni struju ni vodu

Vodostaji reka koje su se prethodnih dana izlivale i plavile puteve i domaćinstva su u opadanju. Međutim, zbog poplava, snega i leda veliki broj domaćinstava u jugoistočnoj Srbiji i dalje je bez struje i vode.

U Svrljigu je proglašena vanredna situacija pošto je više od 300 domaćinstava u sedam sela već pet dana bez struje, većina i bez vode.

Nije se, kažu, moglo ni pešice pre nego što su uklonjene grane polomljene od leda. Meštani kažu da se snalaze, kupuju agregate, sveće.

"Po informacijama iz distribucije, u naredna tri dana vrlo teško će uspostaviti snabdevanje električnom energijom. Mi smo poslali podršku u vidu vatrogasaca, u vidu komunalnog preduzeća iz Svrljiga", napominje predsednik te opštine Miroslav Marković.

Selima kod Kuršumlije i Prokuplja dopremljeno 36 agregata 

Ni u 40 sela kuršumlijske i prokupačke opštine ne očekuju struju narednih dana, pa su lokalne samopurave najugroženijim domaćinstvima dopremile ukupno 36 agregata.

Jovica Mijatović iz sela Arbanaška kaže da su sedmi dan bez struje. "Velika šteta, bez struje smo nula. Nemaš života. Nemam jarmu za stoku. Dva hladnjaka, sve se rastopilo, hranu smo sve bacili", ističe Mijatović.

Miladin Radoičić, gradski većnik iz Prokuplja naglašava da su prioritet domaćinstva sa malom decom.

"Svakom domaćinstvu će biti dostavljen agregat i određena količina goriva da bi mogli da imaju struju i da bi deca mogla da se pripreme na vreme za školsku godinu", kaže Mijatović.

U Jablaničkom okrugu bez struje je oko 50 sela, od toga skoro polovina u opštini Medveđa, koja najvljuje kupovinu agregata i paketa pomoći najugroženijima.

U Vlasotincu za piće i dalje koriste vodu iz cisterni

Niži delovi Vlasotinca posle četiri dana dobili su vodu. Zbog smanjenog kapaciteta domaćinstva naizmenično po tri sata imaju vodu za tehničku upotrebu. Za piće se i dalje koriste vodu iz cisterni.

Ugrožene okruge na jugu obilaze predstavnici preduzeća "Srbijavode", a u toku su hitni radovi.

Goran Puzović, direktor "Srbijavoda" navodi da se u Dimitrovgradu već završava i zatvara kaseta koja je bila oštećena, u Beloj Palanci je ispumpana voda koja je ostala u nekoliko džepova u zaleđu, u nekim naseljima.

"U Vranju završavamo sanaciju jednog dela nasipa, koji je bio oštećen pre tri noći, u Vlasotincu radimo na rešavanju pitanja snabdevanja vodom Vlasotinca, jer je cevovod bio oštećen u nekoj dužini od 150 metara i to su radovi koji će se završiti do kraja vikenda", dodaje Puzović.

Meštani prigradskih naselja u niškoj opštini Crveni krst pre dve noći sprečili su izlivanje Nišave.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša ističe da je najvažnije što su meštani dobili obećanje da će sprudovi koji se nalaze duž korita reke Nišave, pa i na samom ušću u Južnu Moravu, vrlo brzo biti rešeni.

Početkom naredne nedelje očekuje se sednica republičkog kriznog štaba kada će biti procenjeno koliko je novca potrebno najpre za hitnu sanaciju, ali i za dugoročno rešavanje problema.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво