Читај ми!

Frilenseri zbog poreza najavljuju nove proteste, predsednik poziva na razgovor

Frilenseri kažu da bi porez platili da su na vreme o njemu obavešteni, država s druge strane, da sa onima koji zarađuju na internetu nema o čemu da razgovara dok se porez ne plati. Iz Ministarstva finasija nema odgovora, umesto njih rešenje nudi predsednik Republike, a frilenseri najavljuju radikalnije akcije i novi protest.

Nakon što mu je dijagnostikovana multipla skleroza, Vladimir Ilić posao u državnom preduzeću zamenio je radom od kuće. Od 2015. pravi video igrice za inostrano tržište.

"Dobio sam informaciju da treba da plaćam porez kada pređem šestostruki iznos prosečne zarade RS, ja sam 2016 prijavio, meni je porez naplaćen i to rešenje imam i nije traženo ništa drugo", naveo je frilenser Vladimir Ilić.

Međutim, 2017. kada je još jednom prešao pomenuti iznos odgovor Poreske uprave bio je da nije na spisku poreskih obveznika.

"Sada sam došao u situaciju dobo rešenje od poreske uprave na 6 miliona dinara na prihod od osam što je strašan iznos koji je za mene potpuno neprihvatljiv jer smo sa poslom stali nakon što je došao poziv izazvan je kod mene strašan stres", istakao je Ilić.

Poziv je prema podacima Udruženja radnika na internetu stigao na gotovo 3000 adresa. Od istog strahuje, kažu, gotovo stotinu hiljada ljudi.

"Država potražuje od nas 80 odsto naše zarade u poslednjih pet godina i i to potražuje na osnovu nakaradnog zakona i zakona iz 2001. godine to mi jednostavno ne možemo da platimo", rekao je predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.

Frilenseri tragaju za rešenjem već tri meseca 

Zbog toga već tri meseca traže rešenje od nadležnih. Ministrastvo finasija najavilo da će se problemom frlensera baviti posle praznika. Dokle se stiglo, ni mi nismo dobili odogovor. Ipak, reakcija stiže od predsednika Republike.

"Pošto oni kažu da je retroaktivno, ovi drugi kažu da su morali da znaju da to mora da podleže oporezivanju, dakle, onda je vreme da sednu i jedni i drugi i da počnu da razgovaraju o tome", kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Porez mora da se plati saglasni su svi ekonomisti, ali način na koji to u slučaju zaposlenih na internetu radi država, kažu, neće rešeti problem.

"Rešenje nije da se najedanput obračuna retroaktivno poreska obaveza prema nekome ko je na taj način organizovao svoj posao i država je tu trebala da pripremi teren u smislu nekog progresivnog uključivanja ili postepenog uključivanja poreskih obveznika", rekao je profesor Univerziteta u Kragujevcu Nikola Makojević.

Dodao je da država treba da osmisli nekoliko koraka.

"Prvo da li je moguće napraviti međusobne sporazume sa državama iz kojih dolaze firme za koje naši ljudi rade i izbegnuti to dvostruko oporezivanje", kazao je Makojević. 

Najavljuju se novi protesti 

U međuvremenu, frilenseri najavljuju nove proteste. Neki najavljuju i da će napasti sisteme dražvnih institucija.

"Nema problema, za to sledi krivična odgovornost. Ja mislim da je razgovor mnogo pametinji izbor i tu sam apelovao na vladu da prihvati razgovor i da pokuša da razgovara", naveo je predsednik Srbije.

Frilenseri pozdravljaju poziv Aleksandra Vučića da se sedne za pregovarački sto, ali i navode da moraju da dobiju konačan datum početka pregovora. 

"Mi ne želimo da povlačimo korake tog tipa. Mi pre svega želimo da sednemo za pregovarački sto da se ovaj problem reši i našu korist i u korist države", istakao je Miran Pogačar.

A obostranu korist oni koji rade na internetu vide u rešenju koje su primenli susedi - porez od 10 do 14 posto.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво