Читај ми!

Kako tokom ledenih dana rade prihvatilišta za beskućnike širom Srbije

Hladni zimski dani primorali su one koji nemaju svoj kuću ili ne mogu da brinu o sebi da potraže pomoć u prihvatilištima. Zbog epidemije, ali i drugih problema, neka od njih ne mogu da odgovore svim zahtevima za smeštaj.

U Subotici je početkom nedelje otvoreno privremeno prihvatilište, a primljeni su i prvi korisnici. Opština je izdvojila pola miliona dinara, a korisnicima su, osim smeštaja, dostupni kuvan obrok i odeća.

Prihvatilište pri Crvenom krstu u Maloj Krsni kod Smedereva trenutno zbrinjava sedamnaest osoba iz više gradova. Zbog problema sa grejanjem, trenutno ne primaju nove korisnike. Nedavno je zamenjen stari kotao, a narednih dana trebalo bi da bude zamenjen i dotrajali dimnjak.

"U privremenom prihvatilištu za naše najugroženije sugrađane, trenutno se nalazi dva korisnika. Svake godine, prihvatilište je opremljeno ležajevima, sa pripadajućom posteljinom, priborom za ishranu, a po potrebi će korisnicima biti dodeljena i odeća i obuća", kaže Ilija Đukanović, član Gradskog veća Subotice za socijalnu zaštitu i zdravstvo.

"Zbili smo svoje korisnike, pošto ih sada grejemo električnom energijom, a niskonaponska mreža nije projektovana za to, budući da smo imali centralno grejanje. Tako da se ja nadam da ćemo taj problem rešiti i da ćemo tokom sledeće nedelje moći da otvorimo širom vrata prihvatilišta za sve naše buduće korisnike", kaže Tomislav Živanović, sekretar Crvenog krsta Smederevo.

Prihvatilište za odrasla i starija lica pri kragujevačkom gerontološkom centru ima šest ležajeva. Zbog epidemije, uslovi prijema i u toj ustanovi su izmenjeni.

"Korisnik, bez obzira na to što je u stanju neodložne socijalne potrebe, mora da ima negativan pi-si-ar test jer time štitimo sve ostale korisnike", navodi Jelena Milovanović, direktor Gerontološkog centra u Kragujevcu.

Onima koji nemaju kuda, prihvatilišta često budu jedini dom, a zaposleni i drugi korisnici – jedina porodica. Zajedničkim snagama se tokom cele godine bore sa mnogim problemima, a najveći je, kažu, ledena zima.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво