Читај ми!

Stanje u poplavljenim područjima se polako smiruje, i dalje vanredno u 12 gradova i opština

Stanje na poplavljenom jugu Srbije se normalizuje, a problemi sa strujom su uglavnom rešeni. Ipak, vanredna situacija je na snazi u 12 lokalnih samouprava. Najkritičnije je u selima Dolac i Crvena Reka kod Bele Palanke, gde su pripadnici sektora za vanredne situacije evakuisali ugrožene meštane.

Obilne kiše koje su na jugu zemlje padale proteklih nekoliko dana donele su velike nevolje stanovništvu. Poplavljena su domaćinstva, oranice, plastenici.

Usled obilnih kišnih padavina, izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdevanju, proglašena je vanredna situacija na teritoriji gradova Niša, Leskovca i Pirota, na celoj teritoriji opština Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince i Gadžin Han, kao i na delu opštine Prijepolje zbog obilnih snežnih padavina.

Niš se vodom snabdeva samo sa izvorišta Medijana, pa su viši delovi grada bez vode.

Na osnovu hidrološke situacije, trenutnih vodostaja na rekama i stanja zaštitnih objekata, proglašena je vanredna odbrana od poplava na vodnim jedinicama "Južna Morava – Vranje" i "Nišava–Niš", saopšteno je iz "Srbijavoda".

Usled tendencije rasta nivoa vodostaja i zasićenosti tla, redovna odbrana od poplava proglašena je na vodnoj jedinici "Nišava–Niš, Dimitrovgrad" i na vodnoj jedinici "Ibar–Kraljevo, Novi Pazar".

Sve službe JVP "Srbijavode" i nadležnih vodoprivrednih preduzeća sa direktorom Goranom Puzovićem na čelu, sada su na terenu.

Nišava kod Pirota u blagoj stagnaciji

U korito se polako vraćaju Nišava, Toplica, Ibar, Veternica i Vlasina. Nišava je kod Pirota u blagoj stagnaciji u odnosu na sinoć i noćas.

Najteža situacija noćas je bila u selu Mali Jovanovac i tamo je nabujala Nišava probila odbrambeni bedem, tako da su mehanizacija i ljudi bili pored reke i pravili novi nasip.

U opštini Dimitrovgrad je bilo teško. Tamo je proglašena vanredna odbrana od poplava, a nekoliko naselja je bilo i bez struje.

Što se tiče vodosnabdevanja, za sada je tu sve u redu, ima zamućenih izvorišta, ali za sada imaju svi pijaću vodu.

Inače, u Dimitrovgradu je počela sanacija desne obale Nišave. Tamo su bili i predstavnici "Srbijavoda", koji su pomogli sa mehanizacijom.

Prema izveštaju hidrologa za naredna 24 časa, na Limu će vodostaji biti u porastu, iznad granice redovne odbrane od poplava.

Na mernoj stanici Leskovac vodostaji se kreću iznad vanredne odbrane od poplava i imaće tendenciju manjeg porasta.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbedila je pakete hrane i vode za najugroženija domaćinstva pogođena poplavama u centralnom delu južne pokrajine.

Evakuisano 67 osoba iz poplavljenih objekata

Pripadnici Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima sa spasavanje i rad na vodi, evakuisali su 67 osoba iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka

Evakuisane su 32 osobe iz Doljevca, 10 iz Bele Palanke, osam iz Bujanovca, šest iz Bojnika, četiri iz mesta Zlatokop kod Vranja, tri iz Pirota, dve iz Leskovca, jednu iz Dimitrovgrada i jednu iz Donje Trnave kod Niša, saopštio je MUP.

Na teritoriji Nišavskoj upravnog okruga spasena je jedna osoba u mestu Donja Trnava na Južnoj Moravi od strane pripadnika Specijalističkog tima za spasavanje na vodi iz Niša.

Vodostaji reke Nišave i Južne Morave kod Niša su u fazi opadanja.

Pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona Vranje na teritoriji Pčinjskog okruga tokom popodneva vršili su crpljenje vode iz poplavljenih domaćinstava u mestima Banjska, Kupinince i Zlatokop. Pripadnici VSB Vranje evakuisali su četiri osobe u mestu Zlatokop. Trenutno su angažovani na crpljenju vode iz podrumskih prostorija na teritoriji Vranja, u mestu Zlatokop i gradskoj opštini Vranjska Banja.

Na teritoriji Topličkog upravnog okruga, tokom popodneva pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Prokuplje vršili su četiri crpljenja vode na teritoriji opština Žitorađe i u reonu sela Badnjevac. U toku je crpljenje vode na u selima Držanovac i Badnjevac, nedaleko od Žitorađe.

Na teritoriji Jablaničkog upravnog okruga Leskovac situacija je stabilna, a pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Leskovac nastaviće obilazak terena.

Na teritoriji Pirotskog upravnog okruga usled izlivanja reke Nišave kao i pojave bujičnih poplava došlo je do plavljenja domaćinstava u naseljima Sarlah, Rogoz i Prisijanskog naselja, kao i u okolini Dimitovgrada.

Evakuisane su četiri osobe sa ovih teritorija od strane Vatrogasno-spasilačkog bataljona Pirot. Tokom jutarnjih časova evakuisano je osam osoba na teritoriji Bele Palanke.

Pripadnici VSB Pirot sa Specijalističkim timom za spasavanje i rad na vodi su na terenu i prate stanje na teritoriji opštine Bele Palanke. Stanje na ostaloj teritoriji Pirotskog upravnog okruga je stabilno, a vodotoci su u opadanju, naveo je MUP u saopštenju.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво