Читај ми!

Otvoren Državni data centar u Kragujevcu; Brnabić: Podaci danas vredniji od novca

Državni data centar u Kragujevcu, jedna od kapitalnih investicija Vlade u tom gradu, svečano je otvoren u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Investicija je vredna 30 miliona, a Vlada je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju.

Data centar trebalo bi da doprinese neometanom i pouzdanom radu usluga elektronske uprave, bezbednom čuvanju podataka iz registara, kao i razvoju budućih usluga.

Na taj način biće unapređen rad javne uprave, što će ubrzati procedure i pojednostaviti svakodnevni život građana i poslovanje privrede.

Data centar, ukupne površine 14.000 kvadratnih metara, izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana – kamen temeljac je položen 3. jula 2019. godine.

Tu će biti smeštena i prva državna platforma za veštačku inteligenciju koja će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startapima.

Ugovori o komercijalnom korišćenju Data centra potpisani su sa više domaćih i inostranih kompanija, među kojima su Huavej i IBM.

Otvaranju Data centra prisustvuju i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministar bez portfelja Nenad Popović, te direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, kao i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Brnabić: Podaci danas vredniji od novca

Premijerka Ana Brnabić je simbolično otvorila Data centar, položivši na postament kapsulu u kojoj su poruke kragujevačkih mališana, ispisanih prilikom postavljanja kamenta temeljca 2019. godine, a sve je sa video-bima ispratila i - robot Daca.

"Danas je poseban dan, koji predstavlja prekretnicu u daljem razvoju Kragujevca i Srbije. Pokazuje da konačno postajemo ozbiljna zemlja sa ozbiljnim institucijama, koja štiti građane i njihove podatke, ali i drugim zemljama pokazuje da možemo da štitimo i njihove podatke", rekla je Brnabić.

Podsetila je da je Švajcarska poznata po bankarskom sistemu i obogatila se na tome što je u svakom trenutku mogla da garantuje čuvanje novca pojedincima i kompanijama.

Brnabić je ukazala da su danas podaci vredniji od novca jer oni novac stvaraju.

"Novac možete da izgubite, ali ako imate podatke, možete sa njima da stvorite novac. Srbija ovime postaje zemlje sa najmodernijom bankom podataka, za svoju državu, građane, kompanije, gde će svi podaci biti pohranjeni", rekla je premijerka.

Navela je i da će se u Data centru u Kragujevcu čuvati podaci najvećih svetskih kompanija.

"Zamislite kakav je kredibilitet takve zmelje", podvukla je premijerka i konstatovala da se čuvanje podataka, svakako, naplaćuje.

Brnabićeva je istakla da je za nju današnji dan samo početak jednog novog poglavlja u kome Srbija naplaćuje čuvanje podataka najvećim svetskim korporacijama, a možda i drugim državama.

"To je prava Srbija, sa svojim znanjem i talentima, koja je pokazala da može da ostvari i najkompleksnije projekte", rekla je premijerka.

Dodala je i da Data centar stavlja Kragujevac na mapu ovog dela Evrope jer slična institucija ne postoji ne samo u regionu već ni u širem delu centralne i jugoistočne Evrope.

"Verujemo u ovo. Znamo da će uspeti i da ćemo uskoro početi da planiramo i proširenje", rekla je Ana Brnabić.

"Nastavljamo ulaganja u Kragujevac"

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarala o daljim ulaganjima i o prioritetnim projektima za Kragujevac u narednom periodu.

"Mnogo smo uradili u prethodnih nekoliko godina, sada tramvaji proizvedeni u Kragujevcu idu u Nemačku", konstatovala je premijerka na otvaranju Državnog data centra.

Prenela pozdrave predsednika koji, kako je rekla, zbog obaveza nije mogao da prisustvuje otvaranju, ističući da je sa njim razgovarala o prioritetnim projektima za Kragujevac.

Jedan od njih je i izgradnja severne obilaznice oko grada, koja bi, prema prvim procenama trebalo da košta oko 75,5 miliona evra, rekla je Brnabićeva, ali je dodala da će to sigurno biti skuplje, jer su poskupeli svi infrastrukturni radovi, te da neće "ići" ispod 100 miliona.

"Ali, nemamo problem. Potrebno je Kragujevcu, Šumadiji i idemo u taj projekat", poručila je premijerka.

Takođe, kao važne projekte navela je kompletnu vodovodno-kanalizacionu mrežu, fabriku otpadnih voda, kao i izgradnju centra za upravljanje otpadom i regionalnu deponiju.

Sledeće godine, kaže, mora se krenuti u izgradnji Kliničkog centra Kragujevac, a sledi i završetak Palate pravde.

"Palata pravde biće jedna od najlepših građevina u Srbiji i svedočanstvo koliko ulažemo u institucije pravosuđa, u koje, kao ni u druge, nije investirano četiri ili pet decenija. To moramo da završimo na proleće", rekla je Brnabićeva.

Navela je da će 2021. godine biti završen i projekat izgradnje Centra izvrsnosti, koji je bio zaustavljen.

Takođe, biće izgrađen Naučno-tehnološki park (NTP) u Kragujevcu, kroz javno-privatno partnerstvo, što će, kaže, biti peti NTP u Srbiji.

"To je naša prednost koju danas više niko ne može da uzme", rekla je premijerka.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво