Читај ми!

Kako da napravite prebranac i druge posne đakonije za slavsku trpezu

Za dva dana polovina Srbije slavi jedan od najvećih pravoslavnih praznika – Svetog Nikolu. Pripreme su već u toku, a pošto Nikoljdan pada u vreme božićnog posta, sprema se posna trpeza. Ako se još niste odlučili šta da iznesete na sto, evo nekoliko tradicionalnih predloga, od predjela do poslastica. Ne zaboravite, preporuke struke su jasne – slavu treba obeležiti u krugu porodice i uz poštovanje svih epidemijskih mera.

Predjela su uvek zanimljiva da osvežite slavsku trpezu i prezalogajite do glavnog jela. Priprema nije komplikovana, a svi ih obožavaju. Osim ajvara koji ste već pripremili, zatim turšije, kiselog kupusa i posne ruske salate, predlažemo da napravite posne kuglice sa susamom i maslinama.

Potrebno je:

- 500 grama krompira
- 100 grama crnih i zelenih maslina
- 100 grama susama
- biber, so i margarin.

Priprema: Krompir pripremiti kao za pire – oljuštiti, skuvati i ispasirati uz dodatak komadića margarina. Nakon toga dodati biber i so po ukusu. Potrebno je da se smesa dobro stegne u frižideru, otprilike oko šest sati.

Zatim praviti kuglice, u sredinu staviti maslinu bez koštice. Kuglice lagano uvaljati u propržen susam. Da bi bilo dekorativnije u polovinu možete dodati ajvar ili uvaljati u tucanu papriku. 

Nakon predjela slede ukusne čorbe, riblja, ili potaž od bundeve ili tikvica.

Potaž od bundeve 

Potrebno je:

- 500 do 600 grama bundeve
- koren peršuna i komadić korena celera
- dva krompira
- dve glavice crnog luka
- so, biber, bosiljak, mirođija. 

Priprema: Bundevu, iseckani luk, peršun, celer i krompir stavite u lonac i kuvajte 20 do 25 minuta, samo toliko da se krompir skuva. Kuvarski trik je da se krompir iseče na tanje listove i onda se kuva samo desetak minuta. 

Kada je povrće skuvano, pomoću štapnog miksera ispasirajte da dobijete gustu masu. Dodajte po potrebi vodu, do željene gustine. Na kraju su neizostavni začini, iseckan sveži peršun i beli luk, malo bosiljka i mirođije. 

Posle predjela i čorbi kao glavno jelo na stolu se smenjuju prebranac, posna sarma i riba. Tradicionalno, uz ribu je obavezna krompir salata.

Zapečeni prebranac u rerni

Potrebno je:

- 600 grama pasulja tetovca
- kilogram luka i praziluka
- ulje
- dva do tri lista lovora
- so, biber i aleva paprika.

Priprema: Pasulj preko noći ostaviti potopljen u vodi, kako bi se lakše skuvao. Tu vodu sutradan prosuti, naliti drugu, posoliti i kuvati na laganoj vatri. Nemojte mešati da zrna pasulja ostanu čitava. Ako želite, u pasulj možete dodati i malo naseckane šargarepe i celera, ali nije obavezno.

Kada je pasulj skoro skuvan, u tiganju propržiti crni luk i praziluk isečen na kolutiće. Zatim, luk i praziluk sjediniti s pasuljem i dodati suvi začin, papriku, biber i ulje. Dodati i neku suvu cepkanu papriku i lovorov list.

Veoma je važno da ne štedite na ulju, jer kada ima dosta ulja, tada je prebranac najbolji (možete koristiti maslinovo ulje). Peći u rerni oko 45 minuta na 180 stepeni. 

Najlepši i najslađi deo slavske trpeze su slatkiši, sitni kolači i posne torte. Izbor je zaista veliki. Osim vanilica, bajadera, medene pite, ruskih šubara, posne plazma torte, predlažemo i rolat od kokosa.  

Rolat od kokosa 

Potrebno je:

- 450 grama mlevenog keksa
- 500 grama šećera u prahu
- četiri štangle (posne) čokolade
- dva decilitra vode
- 170 grama margarina
- 250 grama kokosa

Priprema: Istopiti čokoladu sa vodom i 20 grama margarina, pa sjediniti sa mlevenim keksom i šećerom u prahu. Smesu rastanjiti na celofanu na koji smo posuli 50 grama kokosovog brašna.

Sa druge strane, umutiti 150 grama margarina sa 250 grama šećera u prahu. Zatim u to dodati  200 grama kokosa, pa premazati preko razvijene kore. Urolati dobijenu koru i ostaviti 15 minuta u frižideru. 

Slava se obeležava slavskom svećom, kolačem i žitom. Ne zaboravite da je koronavirus svuda oko nas. Vodite računa da je ograničen broj ljudi na malom prostoru i pridržavajte se svih mera koje je preporučene. 

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво