Читај ми!

Bosilegrad, nazivi ulica i institucija i na srpskom i na bugarskom jeziku

Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine do marta iduće godine predsedava Koordinaciji svih nacionalnih saveta u našoj zemlji. U Bosilegradu, gde ima najviše pripadnika bugarske nacionalne manjine, osim dvojezične nastave za osnovce, postavljeni su i javni natpisi na bugarskom i srpskom jeziku.

I na srpskom i na bugarskom jeziku – nazivi ulica, saobraćajnih putokaza, ustanova. Ulice koje nisu bile obeležene dobile su imena po znamenitim ličnostima, događajima koji su važni u istoriji Srbije i Bugarske.

"Postoji i Maršala Tita, postoji i Georgi Dimitrov i Emanuel Pop Dimitrov i Vuk Karadžić, tako su ljudi hteli. Naša komisija, tj. komisija koja je pri opštini, išla je iz ulice u ulicu i kako su sami meštani želeli da se zovu njihove ulice opština je to ispoštovala", objašnjava predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Stefan Stojkov.

"Ako bismo uzeli za primer recimo Pančevo ili neki drugi grad u Vojvodini, tamo nije samo dvojezično već malo više jezično. Opština, odnosno Nacionalni savet, je to dobro uradio zato što nikad nije kasno", kaže Ljuben Gligorov iz Centra kulture u Bosilegradu.

Dvojezična nastava primenjuje se u Osnovnoj školi "Georgi Dimitrov" u Bosilegradu. Od 58 odeljenja u devet je nastava na bugarskom jeziku.

"To nije samo prilika da se deca izjasne da uče na maternjem bugarskom jeziku, već i prilika da puno profesora dobije posao, što je i meni isto veoma bitno", ističe predsednik Opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev.

Među nadležnostima Nacionalnih saveta su obrazovanje, kultura, informisanje, službena upotreba jezika i pisma. O unapređenju tih oblasti, Nacionalni savet Bugara kao predsedavajući Koordinacijom svih nacionalnih saveta, tokom epidemije koronavirusa komunicira sa predstavnicima drugih manjina putem interneta.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво