Читај ми!

Sahranjen patrijarh srpski Irinej

Patrijarh Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Posle zaupokojene liturgije, opela i beseda kojima su se od patrijarha oprostili mitropolit dabrobosanski Hrizostom, protojerej-stavrofor Petar Lukić, član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i pisma-poruke patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, kovčeg su u kriptu poneli pripadnici Garde Vojske Srbije.

Posle sahrane patrijarha Irineja, vernici koji su prisustvovali svetoj liturgiji za upokojene, poslužili su se žitom ispred Hrama Svetog Save. 

Telo patrijarha je juče iz Saborne crkve preneto u Hram Svetog Save. Sveštenici su cele noći čitali jevanđenje nad njegovim odrom.

Liturgiju za upokojenje, koja je počela u 9 časova, u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja, služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Na liturgiji je besedio episkop bački Irinej.

Posle opela, u produžetku liturgije, od patrijarha su se oprostili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitropolit Hrizostom, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Zemne ostatke patrijarha u grobnicu u kripti spustili su sveštenici iz Beograda.

Sveti arhijerejski sinod obavestio je prethodno sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemijske situacije propisali nadležni državni organi.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво