Читај ми!

Da li je rijaliti programima mesto samo u kasnim noćnim satima

Na poslednjoj sednici Regulatornog tela za elektronske medije očekivala se odluka o ograničavanju vremena emitovanja rijaliti programa na kasne noćne sate. Stav pojedinih članova bio je, ipak, da je takav akt nezakonit i da se tako televizije cenzurišu.

Nikako u vreme kada deca gledaju televiziju, maksimalno tri sata dnevno, nikada uživo, jer se tako ne kontroliše sadržaj – to predviđa predlog Zakona o ograničenju rijaliti programa. Predlagač Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti podneće žalbu, jer smatra da se sa usvajanjem odugovlači.

"Ne možete da zabranite određenu formu ali možete da zabranite rijaliti program u kome se promoviše nasilje svaki put", kaže Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

"Obično postoji priča da mi štitimo decu, ali nisu samo deca u pitanju jer ovo je kolektivno zatupljivanje naroda, ovo je nešto što sasvim ozbiljno utiče na mentalnu higijenu i na mentalno zdravlje stanovništva", smatra Slobodan Cvejić, član REM-a.

O narednim koracima tog nezavisnog tela nije bilo reči, to prenose dva člana, koja su glasala za ograničavanje rijaliti programa. Za njih dileme nema – pravila i propisi su jasni.

"Ključni problem je neprimenjivanje tih propisa u poslednjih možda i desetak godina i ne vidim da bi zaoštravanje tih standarda koji se i dalje ne primenjuju donelo šta novo", navodi Cvejić. 

"Dolazeći ovamo, prošla sam pored spomenika Soji Jovanović, on je oblepljen nečim što bismo mogli da zovemo moderne poternice. Ta vrsta programa odnegovala je ljude koji ne razlikuju spomenik kulture od jedne obične bandere", istakla je pozorišna rediteljka Milica Kralj.

Za sada, postoje dva dokumenta kojima se mogu ograničiti uslovi emitovanja rijaliti programa –Pravilnik o zaštiti dece i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво