Читај ми!

Tijana ostvarila san – za nju manevrisanje vojnim helikopterom nije problem

Posle devetogodišnje pauze, nova generacija žena pilota pojačala je redove Vojske Srbije. Po završetku Vojne akademije, Tijana Milenković i Lidija Petrović postale su deo ženske petorke koja čuva nebo nad Srbijom.

Tokom obuke na Vojnoj akademiji, Tijana je poželela radno mesto u kabini vojnog helikoptera. Posle petogodišnjeg školovanja, želja joj se ispunila, do sledeće ipak potrebno je još vremena.

"Četvrta godina na gazeli peta na gami, u sklopu pete godine borbena obuka koja je podrazumevala manevre, ali gađanje sledi nakon toga i potrebno je još iskustva", kaže Tijana Milenković.

Tijana je odrasla u Kraljevu, na aerodromu u Lađevcima je provodila svaki otvoreni dan jer je tu radio i njen otac. Danas je u Lađevcima i baza za helikoptere Mi-35, koji su i njena sledeća želja.

"Ja sam Lađevce htela jer je to borbena eksadrila, malo je neobično ono što sam više od pet godina želela, razmišljala sam da bi bilo lepo tu da radim. Zapravo mi se i ostvarilo. Meni je većina društva u okolini i svaki put se i čujemo i šalju mi slike", navodi Tijana.

Kako izgleda Tijanin radni dan 

Razlike u zaduženjima u odnosu na Vojnu akademiju ima, ali ništa što već nije videla tokom obuke.

"Moj radni dan sastoji se od pripreme dan pre, kada nam detaljno objasne zadatak, sutradan imamo pripremu pre leta i nakon toga sledi let i radi se planirano, posle analiza ide priprema za novi let", ističe Tijana. 

U Vojsci Srbije trenutno je pet žena pilota. One su rektost i u vojnoj avijaciji regiona. Tako je na primer Crna Gora prvu ženu vojnog pilota dobila tek ove godine dok u Hrvatskoj vojnim letelicama upravlja sedam žena.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво