Читај ми!

Proba državne mature – kako je protekao prvi dan

Testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika počela je trodnevna proba državne mature. Sutra srednjoškolci polažu test iz matematike, a u petak – u gimnazijama iz opšteobrazovnih, a u srednjim stručnim školama iz stručnih predmeta. Rezultati će biti poznati za dve nedelje.

Za rešenje 20 zadataka učenici su imali 90 minuta. Dovoljno kažu, uz napomenu da im je akcentovanje zadavalo probleme.

"Probna mautra nije bila previše teška, ali zbog velike pauze koja je trajala zbog karantina sam zaboravio jako puno dela iz književnosti", rekao je srednjoškolac Šeste beogradske gimnazije.

"Drago mi je što smo dve godine ranije odradili ovo jer mislim da ćemo mnogo bolje biti spremni za četvrtu godinu, kad bude to bilo stvarno da se polaže", smatra učenica iste gimnazije. 

"Možemo da vidimo gde smo, koliko znamo, može nam pomoći i da vidimo šta se zapravo traži na maturi", rekla je treća anketirana srednjoškolka. 

U probi velike mature učestvuju učenici trećeg razreda srednjih škola - njih oko pet hiljada. Državna matura će zameniti dosadašnje prijemne ispite za upis na fakultete.  

Željko Matić, pomoćnik direktora Šeste beogradske gimnazije kaže da mnogi od njih odlaze na pripremnu nastavu na fakultete, jer znaju da će na fakultetima polagati prijemne ispite zbog čega nekad trpi nastava u školi. 

"Što se učenika tiče, pretpostavljam da im je sigurno lakše da u svojim učionicama, polažu u okruženju koje im je poznato i da su oni sigurniji  i imaju više samopouzdanja kada rade te testove, kaže Željko Matić.

Za proveru posebnih sposobnosti na umetničkim i fakultetima za sport i fizičko vaspitanje postojaće i prijemni ispiti. 

"Ono što je najvažnije, državna matura unosi veću dostupnost visokog obrazovanja, jer učenik može posle državne mature da konkuriše na više fakulteta i da se rangira prema svom uspehu ostavrenom i tokom srednje škole i na državnoj maturi", rekla je Marija Krneta iz Ministarstva prosvete.

Prva državna matura planirana je za jun 2022. godine. Rangiraće se ne samo uspeh đaka, već i škola.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво