Читај ми!

Gradonačelnik Banjaluke: Grad je jedno veliko domaćinstvo, posao nikad ne prestaje

Beograd i Banjaluka već dugo sarađuju i gaje prijateljske odnose, a kruna te saradnje je povelja o bratimljenju Beograda i Banjaluke koja će danas biti potpisana. Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke kaže za RTS da je ta povelja najviši stepen saradnje dva grada. Ističe da Banjaluka želi da se razvija kao jedan od regionalnih centara.

Igor Radojičić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a izjavio da je prirodno da Beograd i Banjaluka na takav način sarađuju. 

"Mi imamo jedan sporazum iz 2013. o prijateljstvu, ali ovo je najviši moguć stepen saradnje dva grada. Beograd ima u svom setu pobratime kao što su Peking, Čikago, Moskva. Mi smo najmanji. Mislim da su osećanja najtoplija kada je u pitanju Banjaluka", kazao je Radojičić.

Srbija i RS su, navodi, najbliži partneri, trgovinski i ekononomski.

"Ima mnogo komunalnih teme, kulturne saradnje, mnogo tema naučno-tehnološkog razvoja i zapošljavanja. Očekujemo da ćemo jednu po jednu od tih tema dalje podizati na viši nivo", naglasio je Radojičić.

Banjaluka je, ističe, konceptualno glavni grad RS i želi da se razvija kao jedan od regionalnih centara.

"Za nas su sva interesantna pitanja koja se tiču razvoj jedne metropole. Danas su standardi zeleni grad, pametni grad. Banjaluka je jedan od prvih gradova u regionu koji ima akcioni plan zelenog grada. Pripremamo strategiju pametnog grada", rekao je Radojičić.

Ističe da je grad jedno veliko domaćinstvo i da se posao nikad ne završava.

"Ovo je jedna stepenica u razvoju. Beograd ia iskustva sa upravljanjem otpadnim vodama, Beograd ima tehnološki park. Sve ono što je dobro iskustvo jednog i drugog je dobrodošlo", napominje Radojičić.

Epidemiološka slika u Banjaluci je, napominje, znatno pogoršana.

"Broj novobolelih je trocifren. Ovaj talas je neuporedivo jači nego onaj prvi. Juče je republički štab doneo odluku o zataranju škola, skraćeno je radno vreme pojedinih usluga. Nalazimo se na udaru koji se jako osetio u zdravstvenim ustanovama. Sve veći broj ljudi čeka na testiranja. Nadamo se da dalji rast neće biti takav da će doći do pucanja", ukazuje Radojičić.

Dodaje da seu građani prilično disciplinovani i da na otvorenom veliki broj građana nosi masku.

"I dalje insistiramo na primeni mera. Još uvek ima kulturnih manifestacija sa određenim rasporedom u salama. Još uvek se događaju sportske manifestacije bez publike. Škole su najnovija odluka, da se obustavi nastava u školama. Preventivno se išlo na smanjenjenje kontakata", ističe Radojičić.

Za nenošenje maske kazna je, kaže, ka 100 konvertibilnih maraka.

"Uslužni objekti mogu biti i zatvoreni zbog nepoštovanja mera", dodaje Radojičić.

Banjaluka se, zaključuje, sprema da se iduće godine biti kandidat za evropsku prestonicu mladih. 

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво