Vakcina protiv gripa stigla u Srbiju, počinje distribucija

U Srbiju je stiglo prvih 344.000 doza vakcine protiv gripa, a distribucija ka institutima i zavodima za javno zdravlje počinje danas. Ministarstvo zdravlja: Imunizacija protiv gripa od 1. oktobra.

Prvi kontingent vakcina protiv gripa, ukupno 343.920 doza, stigao u Srbiju, a imunizacija će krenuti nakon svih zakonski predviđenih aktivnosti u pogledu sertifikacije i dostave vakcine zdravstvenim ustanovama. 

Celokupna količina biće isporučena do srede, a nakon toga i ka zdravstvenim ustanovama. 

Radi se o četvorovalentnim vakcinama protiv gripa, a nabavku je sproveo Republički fond za zdravstveno osiguranje. 

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da će vakcinacija građana protiv sezonskog gripa početi 1. oktobra. 

Prethodno je epidemiolog Branislav Tiodorović rekao za RTS da vakcinacija počinje od 1. oktobra.

"Ministarstvo zdravlja će zbog aktuelne epidemiološke situacije građanima preporučiti najadekvatniji termin za imunizaciju, kako bi imunitet stečen vakcinom bio najefikasniji i najdelotvorniji", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja je u skladu sa aktuelnom globalnom pandemijom korona virusa kao i povećanim potrebama i interesovanjem građana, ove godine obezbedilo rekordan broj vakcina protiv gripa - više od 500.000 doza, delom od Instituta "Torlak", a delom od stranih dobavljača.

Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ove nedelje će otpočeti i distribuciju pneumokok vakcine ustanovama za smeštaj odraslih i starih lica.

Navedena vakcina je prema svim dosadašnjim istraživanjima imala izuzetno pozitivan uticaj u pogledu borbe protiv korona virusa, stoga se preporučuje imunizacija starijim licima.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво