Apel starijima – nemojte davati deci traktore, to nije igra

U selu Pridvornice kod Smederevske Palanke pre nekoliko dana poginuo je dečak, kada se traktor koji je vozio u dvorištu prevrnuo i prikleštio ga. Dečaku to nije bio prvi put da vozi traktor, a tragedija se dogodila naočigled ukućana. Odomaćena je pojava da se maloletnici, čak i bez nadzora, puštaju u saobraćaj vozeći traktore. Stručnjaci upozoravaju da je za poslednjih 10 godina poginulo čak 14 dece nestručno rukujući traktorima.

Najveća opasnost vreba kada deca sama uzmu veoma prost ključ i lako pokrenu traktor, zatim, čitavi sportski timovi ginuli su vozeći se na traktorskim prikolicama.

Često dede unuke stavljaju za upravljač traktora iz ponosa da ih vidi selo, a sve to vodi ka tragediji koje deca nisu ni svesna jer su samo roditelji i rodbina krivi za to, kažu stručnjaci.

"Molim roditelje, babe dede, tetke, teče – nemojte davati deci traktore i radne mašine da njima upravljaju jer to su opasne stvari i sa time se ne treba igrati", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Drugi veliki problem na našim putevima jeste iznošenje blata na kolovoz posle obavljanja poljskih radova. To blato ima efekat leda na putu, pa vozači često gube kontolu i dešavaju se udesi sa tragičnim posledicama.

"Ukoliko dođe do saobraćajne nezgode zbog toga što je blato bilo na kolovozu sa njihovog traktora, oni mogu krivično i materijalno odgovarati", rekao je Okanović. 

Oko 30 odsto nesreća u ravničarskim krajevima dešava se baš zbog nanošenja blata na kolovoz ili loše obeleženih poljoprivrednih mašina. 

Svaki traktor mora imati rotaciono svetlo i ispravne uređaje za signalizaciju, a oni kojima je to propisano, i zaštitnu kabinu.

Najviše treba biti oprezan u sumrak, kada je teško uočiti poljoprivrednu mašinu i odrediti njenu veličinu, jer kombajni na primer, idu po sred kolovoza, treba smanjiti brzinu i bezbedno se mimoići.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво