Pobedili kovid i pokazali humanost – oko 2.000 donatora krvne plazme

Oni koji su pobedili bolest, mogu da pomognu teško obolelima. Posle Beograda i Novog Sada, u Nacionalni projekat darivanja krvne plazme uključio se i Niš. Od sredine aprila, kada je prvi pacijent dao svoja antitela i krvnu plazmu, do danas, taj humani poduhvat učinilo je još oko 2.000 ljudi.

Hasima ima 68 godina, i lečena je u novopazarskoj bolnici, terapijom predviđenom protokolima, koja je uključivala i krvnu plazmu. I pobedila je "kovid-19". Zahvalna je i davaocu krvne plazme, ali i zdravstvenom osoblju koje je brinulo o njoj.

"Ona je 18 dana bila na Infektivnom odeljenju, u početku je stanje bilo jako loše. Doktorka Binela Mavrić je uzela krvnu plazmu iz Beograda, ona je stigla u rekordnom roku, majka je razvila antitela, i oporavak je krenuo brzim koracima napred", objašnjava Hasimin sin Mirfad Fijuljanin.

"Znate šta mi je drago, što sam shvatila, da oni nisu samo dobri doktori, nego još bolji ljudi. Ja sam jedno vreme bila naporna, kao dete. Svaka njihova reč me je lečila, kao i infuizija i lekovi koji su mi davali. Binela je moja treća kćer, ja imam dve, a ona je treća", ističe Hasima Fijuljanin koja je lečena krvnom plazmom.

"U pitanju je bolesnica koja je ispunjavala sve kriterijjume za terapijsku primenu krvne plazme. Cilj upotrebe krvne plazme jeste da se postigne pasivni imunitet veštačkim putem, smanji težina i skrati tok bolesti", objašnjava v. d. načelnice Infektivnog odeljenja u Novom Pazaru doktorka Binela Mavrić.

Krvnu plazmu možete da donirate u Beogradu u Institutu za transfutziju krvi Srbije, i u Novom Sadu u pokrajinskom zavodu za transfuziju. Taj humani poduhvat od pre nekoliko dana moguće je učiniti i u Nišu, a uskoro će to biti omogućeno i u zavodima za transfuziju u Užicu i Kragujevcu.

"Oko 200 građana je lečeno rekovalecentnom plazmom, ali ono što je važno jeste da je mi imamo dovoljno i da smo do sada sve zahteve koje su kliničarii upućivali insttutu, da smo sve zahteve i zadovoljili", navodi Gordana Antuljeskov sa Instituta za transfiziju krvi Srbije.

Oni koji su imali lakši oblik bolesti, krvnu plazmu mogu da daju dve do tri nedelje posle ozdravljenja a oni čije je stanje bilo teže, tri meseca nakon potpunog oporavka.

"Krvna plazma može da se daje na 15 dana. Mogu je davati zdrave osobe koje nisu na hroničnoj terapji, i koje nemaju maligna obolenja," kaže Antuljeskova.

Krvnu plazmu mogu da daruju oni koji imaju više od 18 godina a manje od 65 godina, i koji imaju preko 60 kilograma.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво