Читај ми!

Loša godina za papriku, da li to znači skuplji ajvar

Loši vremenski uslovi ovoga leta uticali su na manji rod paprike i visoku cenu. Proizvođači čuvenog leskovačkog ajvara zato ne očekuju rekordnu godinu. Važno im je da stalni kupci budu zadovoljni, pa ajvar neće poskupeti, a oko 10.000 tegli pripremiće i za trgovine.

Kad sezona počne sve se podređuje pripremi ajvara. Stevan je odložio diplomu Pravnog fakulteta i uključio se u porodični posao. Gazdinstvu Petrović valja napraviti 6.000 tegli leskovačkog specijaliteta.

Stevan iz Udruženja "Leskovački ajvar" kaže da diploma može da čeka a ajvar ne može.

Diplomirani ekonomista Bojan Rajković sedmu godinu sredinom septemba staje pored šporeta. O ovom putu nije sanjao tokom studija. Stigao je sa ženidbom.

"Težak posao jeste, ali ako se napravi dobra organizacija može da se živi dobro od toga", poručuje Rajković, direktor preduzeća u Vlasotincu

Zet i šurak, inače pravnik, danas zajedno vode firmu.Ove godine udvostručiće proizvodnju, a zaštićeni leskovački ajvar prvi put će se naći i na policama jednog od najvećih stranih trgovinskih lanaca u Srbiji.

Milan Petrović iz Udruženja "Leskovački ajvar" kaže da je mao želju da uspe i da se čuje za njega i njegovu porodicu u Srbiji.

Proizvođači ne pamte ovako lošu godinu za papriku. Uz manje kiše i više sunca, rod i kvalitet bili bi bolji, a cena znatno niža. Kažu, strpljivo i dugo građena reputacija ne sme da se naruši.

Predsednik Udruženja "Leskovački ajvar" Stevica Marković smatra da repoznatljivost ne znači ništa, ako se na tržištu nisu dokazali kvalitetom. 

To je i ono što je primarno kod mene i kod članova u Udruženju, da sačuvamo kvalitet na uštrb kvantiteta. Smanjićemo proizvodnju ali kvalitet ne sme to da trpi", ističe Marković.

Uz velika ulaganja ima proizvođača zadovoljnih prinosom paprike. Na imanju porodice Filipović u Navalinu kod Leskovca u jeku druga berba.

Marko Filipović očekuje preko četiri vagona paprike. Kaže da su uslovi bili loši ali su je više puta prskali i tako je održali.

Podneblje i tradicija tajna su jedinstvenog ukusa i mirisa koji će se širiti leskovačkom kotlinom bar još mesec i po dana. Samo da mraz ne preduhitri povrtare.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво