Dečije selo u Kraljevu u potrazi za novim SOS roditeljima

U SOS Dečjem selu Kraljevo žive deca bez roditeljskog staranja, a svu potrebnu ljubav i pažnju imaju zahvaljujući SOS roditeljima koji su tu da im obezbede porodično okruženje. Ovo specifično zanimanje, koje se finasira iz državnog budžeta, nema radno vreme i jedno je od najizazovnijih poslova.

Od mame i roditelja SOS selo ne zahteva da se odreknu svog života. Ovde imaju sve uslove da podižu i svoju decu.

Milanka Jovanović se u ovo neobično naselje doselila nakon odlaska sina na školovanje i u svoje okrilje prigrlila šestoro dece bez roditeljske brige.

"Moje biološko dete je otišlo u Ameriku, tada sam se ja osetila pomalo usamljeno bez dece, poželela sam da pomognem nekome. Smatram da je život jedna velika vaga, ako ja nekom pomognem, pomoćiće neko mom detetu", navodi Jovanovićeva. 

Kao majka, Marija Mitrović se ostvarila tek u kraljevačkom dečjem selu. U prostranoj kući neguju šestoro dece. Dvoje dece je punoletno.

"Njih osmoro me zovu mama - dvoje koji su otišli i i šetstoro koji su u mojoj brizi. Srce mi je kao ovo selo, preponosna sam, prezadovoljna i presrećna.

Najlepše dečje naselje u potrazi je za novim SOS roditeljima.

"Mi imamo kampanju koja se zove od 'Ljubavi se raste' jer verujemo da je porodično okruženje najbolje i tražimo roditelje, hraniteljice, parove koji imaju decu ili bez dece,koji bi se preselili ovde kod nas i brinu o deci o kojima mi brinemo", kaže direktorka Fondacije SOS Decija sela Vesna Mraković Jokanović.

U 14 velikih porodičnih konfornih kuća, tokom 15 godina postojanja, u Dečijem selu je stasalo više od 150 mališana iz cele Srbije. Danas su neki od njih uspešni studenti, roditelji i samostalno koračaju kroz život.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво