Dan srpskog jedinstva - pohvala srpskom narodu i simbol zajedništva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da se srpski narod političkim sredstvima mora boriti za slobodu. Ovaj dan je poseban za Republiku Srpsku i Srbiju jer smo se okupili u našem srpskom jedinstvu, rekao je srpski član Predsedništva Milorad Dodik na svečanoj akademiji "Pohvala srpskom narodu".

Ovo je jedinstven dan, kada smo se okupili u našem srpskom jedinstvu i našoj slobodi. Drago mi je što sam pripadao grupi ljudi koji su odlučili da obeležavamo ovaj dan, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

"Ključna reč za srpski narod kroz istoriju je sloboda. Tu slobodu smo shvatali kao slobodu za druge, ne samo za sebe. Mislim da ovaj dan koncentriše ono što jeste srpski nacionalni i državni interes. Naše jedinstvo je potrebno i danas. Mi smo jedinstven srpski narod na ovim prostorima", poručio je Dodik.

Istakao je da je ponosan što u ovom vremenu predstavlja srpski narod u BiH naglasivši da nema naroda koji je više dao žrtava za slobodu od srpskog.

Budemo pametni, političkim sredstvima borimo se za slobodu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, povodom Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da se srpski narod ubuduće mora boriti za slobodu političkim sredstvima.

"Danas slavimo jedinstvo i slobodu. Danas slavimo proboj Solunskog fronta. A među tim borcima bilo je više od 10 odsto dobrovoljaca iz Hercegovine, Krajine, Like, Dalmacije. Zato je veoma važno kada se suočavamo sa velikim izazovima, bez obzira na naše ekonomske uspehe, moramo da budemo jedinstveni. Da budemo pametni i da se političkim sredstvima borimo za slobodu srpskog naroda", istakao je Vučić koji se video linkom obratio na Akademiji "Pohvala srpskom narodu" u Banjaluci.

Vučić je čestitao praznik narodu Republike Srpske, Srbije i svim Srbima u svetu uz poruku da ujedinjeni možemo da osiguramo budućnost naše dece.

Praznik kao simbol zajedništva 

Ovaj praznik biće simbol zajedništva Republike Srpske i Srbije, rekla je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović. 

"Naša namera je da ovaj dan bude prepoznat kao važan datum ne samo u Srbiji i Republici Srpskoj, već u svim krajevima gde živi naš narod", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da današnji datum, dan kada je probijen Solunski front, nije odabran slučajno kao i da je istorija pokazala da je borba za slobodu uvek tražla veliku žrtvu.

"Niko nam je nije poklanjao, nikoga za nju nismo molili. Najvažniji frontovi današnjice nisu u rovovima, već na političkoj sceni. Zato treba da imamo stabilno okruženje. Za Republiku Srpsku, Srbija ostaje najvažniji partner u svim oblastima. Ovaj praznik je dokaz da imamo zajedničku prošlost, zajedničku sadašnjost i zajedničku budućnost",  poručila je Cvijanovićeva.

Predsednica Republike Srpske je poželela da ovaj praznik, koji se prvi put obeležava, u svim narednim godinama bude podsetnik na velike žrtve iz prošlosti, ali i podsticaj za velike ciljeve koji se moraju ostvariti u budućnosti.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво