Nepoznata sudbina deset hiljada nestalih na prostoru bivše SFRJ

Povodom 30. avgusta - Svetskog dana nestalih, Međunarodni komiteta Crvenog krsta predstavio je podatke u kojima se navodi da se još traga za 10.025 ljudi nestalih od 1991. godine, odnosno od izbijanja oružanih sukoba na prostoru bivše SFRJ.

Od početka ove godine do danas pronađeno je i identifikovao 19 nestalih ljudi. Dve godine ranije 111, a prošle godine 218 ljudi.

"Pozivam sve vlasti u regionu da nam omoguće pristup informacijama iz svojih arhiva i vojnih i civilnih kako bismo ovaj proces konačno ubrzali", apeluje Jelena Stijačić iz  Međunarodnog komitet Crvenog krsta iz Beograda.

"Vapimo za istinom, gde su i kako su postradali i gde su njihovi posmrtni ostaci. Vapimo za njihovom dostojno sahranom i dostojnim grobom", ističe predsednik Koordinacije srpskih udruženja prodica nestalih sa prostora bivše SFRJ Duško Čelić

Do sada je rešeno više od 24.000 slučajeva nestalih, pre svega civila, koji su bili najveće žrtve sukoba na prostoru bivše SFRJ.

"Proces je usporen, porodice gube nadu, na nekim važnim datumima daju im se obećanja, dobiju neku novu nadu na susretu zvaničnika, međuim kad sve to prođe i opet smo na istom", tvrdi  Dragana Đukić iz Udruženja porodica nestalih "Suza".

U Vladi Srbije naglašavaju da je neophodo otvaranje arhiva međunarodnih organizacija koje su radile na prostoru bivše Jugoslavije u vreme ratnih sukoba.

"Da neko ima snage da traži da se otvore arhive Kfora i Unmika i onih jedinca UN a koje su bile u Slavoniji i one koje su bile u drugim delovma, koji su bili na teritoriji Hrvatske, BiH a i oni koji su bili na prostoru KiM jer je izvesno da u njihovim arhivama ima dovoljno dokumenata koje će nam pomoći da rasvetlimo sudbinu nestalih lica", objašnjava predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović.

Više od trećine lica koja se još traže srpske je nacionalnosti.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво