Povećan broj žrtava nasilja u porodici, zabranu prilaska nasilnika "ne kontroliše niko"

Nasilje u porodici rasprostranjenije je nego što se misli. Crna statistika i u ovoj godini - 16 žrtava. Pod velom porodične tajne teško ga je otkriti. Žrtvama treba dosta hrabrtosti da prijave nasilnika. Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže za RTS da je veoma bitno da se o nasilju u porodici priča.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević ističe da podaci za ovu godinu kažu da je 16 žena ubijeno od početka godine.

"To je nešto što nam se ponavlja. U odnosu na prošlu godinu imamo veći broj ubijenih žena, što je vrlo interesantno imajući u vidu da su bile na snazi ove vanredne mere", kaže Stanojevićeva. 

Navodi da prema podacima koje imaju, ukupan broj slučajeva nasilja u porodici nije povećan otkako je počela epidemija koronavirusa.

"Imamo žene koje se javljaju, koje traže pomoć advokata i psihologa, traže bilo kakvu vrstu sklanjanja. Generalno, broj tih poziva nije povećan, ali broj ubijenih žena jeste veći u odnosu na isti period prošle godine", objašnjava Stanojevićeva.

Kaže da je prvog juna bilo tri godine otkako se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je napravio velike pomake.

"Policija ima jako velik broj intervencija na poziv nekoga ko trpi nasilje ili njegove okoline. Ipak, taj zakon, kao i svi zakoni, ima nešto što mu nedostaje. To je ta situacija, šta ako nasilnik provede recimo 15 dana u pritvoru i istekne mu zabrana prilaska. On se vraća u istu kuću, u istu porodicu gde je i činio nasilje", ističe Stanojevićeva.

Kaže da poštovanje zabrane prilaska ne kontroliše niko.

"Juče sam dobila informaciju o čoveku koji ima zabranu prilaska i stalno je krši. U pitanju je penzionisani policajac, u pitanju je malo mesto gde se sve zna i gde mu gledaju kroz prste kao svom kolegi. To ne sme da se dešava", naglašava Stanojevićeva.

Društveni, a ne porodični problem

Vesna Stanojević kaže da su žene otvorenije nego ranije kada traže medicinsku pomoć nakon što su pretrpele nasilje u porodici.

Ističe da je policija od velike pomoći Sugurnim kućama, a da je veoma važna i uloga medija.

"Da nije bilo medije i njihove zainteresovanosti, ova tema ne bi dobila nivo koji imamo danas. Nasilje u porodici je postalo ozbiljna tema i društveni problem. Nekada se tretiralo kao porodični problem. Sada više nije tako, ali sa druge strane, ima medija koji neadekvatno izveštavaju i prave senzacije", naglašava Stanojevićeva.

Ističe da je svakako bitno da se o nasilju u porodici govori jer se nekada krilo i smatralo se da je bruka i sramota za porodicu i ženu koja je prijavila nasilje.

"Imamo nacionalni SOS telefon, a i mi imamo telefon koji je otvoren 24 sata. I za vreme vanrednog stanja smo imali dosta poziva i to je jako bitno, da žene mogu da se obrate za pomoć", ističe Vesna Stanojević.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво