Cerska bitka, primer kako se u ratu pobeda odnosi taktikom, a ne brojem vojnika

U Tekerišu kod Loznice održana je centralna svečanost obeležavanja 106. godišnjice Cerske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Na spomen obeležje položeni su venci u znak sećanja na više od 3.000 nastradalih civila, ali i na junake koji su dali život za odbranu otadžbine.

Na obroncima planine Cer, u selu Tekeriš, 19. avgusta 1914. godine, srpska vojska odnela je jednu od najslavnijih pobeda u Prvom svetskom ratu, suprotstavivši se vojnoj sili koja je u tom momentu imala šest puta veću teritoriju i jedanaest puta više stanovnika.

"Svaki Srbin, ma gde bio nikada ne sme da zaboravi cerske junake. Ova pobeda na Ceru je pokazala svest o potrebi očuvanja svoje otadžbine, o potrebi da se po cenu samožrtvovanja sačuva mir, suverenitet i bezbednost svoje zemlje", kaže Sreten Cvetojević, Udruženje potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine.

Zbog uspešno vođene vojne operacije tokom Cerske bitke, komadant Druge srpske arimije, Stepa Stepanović dobio je čin vojvode. Njegova strategija, duže od veka predstavlja primer kako se u ratu pobeda ne donosi brojem vojnika i oružjem, već taktikom.

"Danas, za razliku od pre 106 godina Srbija nema otvorenih neprijatelja u svetu. Međutim, kao i u vreme Prvog svetskog rata naša posvećenost slobodarskim idejama državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, insistranje na poštovanju međunarodnog prava i pravde, naš ekonomski napredak i privredni rast predstavljaju trn u oku mnogima koji ne dele naše vrednosti", istakao je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Iz Tekeriša i ove godine poručuju da smo kao narod najjači kada smo najranjiviji. Da se prošlost ne zaboravi, a herojski podvizi cerskih junaka zauvek pamte, kao čuvar ostaje spomen-obeležje na kojem piše: "Vaša dela su besmrtna".

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво