"Torlakova" vakcina protiv gripa, posle 15 godina, biće dostupna u oktobru ili novembru

Direktorka Instituta "Torlak" Vera Stoiljković rekla je za RTS da će "Torlak" proizvoditi 100.000 do 150.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa, a nakon dobijanja dozvole za promet Agencije za lekove naći će se na raspolaganju građanima tokom oktobra ili početkom novembra.

Posle 15 godina, Institut "Torlak" ponovo proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa. Bore se protiv gripa, ali i kovid infekcije. Od početka epidemije ovde je testirano više od 100 hiljada građana.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, direktorka Instituta "Torlak" dr Vera Stoiljković rekla je da bi se ponovo pokrenula proizvodnja, trebalo je biti uporan i imati želju da se proces dovede do kraja.

Kaže da je "Torlak" i ranije proizvodio vakcinu protiv gripa od 1962. do 2005. godine - celovirusnu vakcinu protiv gripa.

Pojavila se potreba da se proizvodni pogoni usklade sa dobrom proizvođačkom praksom pa je od 2005. godine "Torlak" zajedno sa Ministarstvom zdravlja ušao u rekonstrukciju proizvodnih pogona.

Nakon toga, od 2009. godine "Torlak" se priključuje projektu za globalni akcioni plan za proizvodnju vakcine protiv gripa od strane SZO i u taj proces ulazi zajedno sa 14 zemalja sveta, rekla je dr Stoiljković.

Prema njenim rečima, Srbija je jedna od tri zemlje koje su do kraja završile taj projekat, osvojile tehnologiju i došle do svoje vakcine protiv gripa.

Trovalentna vakcina bezbedna za upotrebu 

"Urađena su ispitivanja i dokazano je da je vakcina protiv gripa, koja je trovalentna, splitovana i inaktivisana - bezbedna za upotrebu, efikasna i pokazala je imunogenost na humanoj populaciji", rekla je direktorka "Torlaka".

Prema njenim rečima, prema planu proizvodnje "Torlak" će proizvoditi 100.000 do 150.000 doza vakcine, a nakon dobijanja dozvole za promet od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva naći će se na raspolaganju građanima Srbije tokom oktobra ili početkom novembra.

Vakcina je trovalenta, sadrži tri soja virusa gripa, a tokom svih faza nije bilo ozbiljnih neželjenih rekacija već blagih, koje se ogledaju u pojavi crvenog kruga, blagog otoka i blaže telesne temeprature. 

"Torlak" u borbi sa kovidom 

Institut je uključen u borbu sa kovidom od početka, kaže dr Stoiljković i dodaje da imaju četiri nacionalne laboratorije.

"Svakodnevno vršimo nadzor nad gripom i u tom radu zatekao nas je mart mesec. Radili smo manji broj testova u tom trenutku, a onda 350 u toku dana a danas drugačijom organizacijom došli smo 1.000 do 1.500 analiza dnevno", rekla je direktorka "Torlaka".

Što se tiče testova na lični zahtev, kaže da nema zakativanja i da se dnevno uradi oko 300 do 400 takvih testova.

Od 227 zaposlenih, 26 je dobilo infekciju, ukazala je dr Stoiljković i dodala da nije u pitanju prenos infekcije sa radnog mesta, već su to bili kontakti privatne prirode koji su ograničeni.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво