Venci na Spomenik zahvalnosti Francuskoj povodom 14. jula

Danas je nacionalni praznik Francuske, a tim povodom je ambasador u Srbiji Žan Luj Falkoni položio venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. Navodi da je time želeo i da izrazi poštovanje francusko-srpskom prijateljstvu.

Nakon intoniranja himni "Marseljeze" i "Bože pravde", vence su pored ambasadora, položili i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ministar za rad Zoran Đorđević.

Falkoni je naveo da je ova godine pandemija kovida-19 navela da se 14. jul proslavlja drugačije nego ranije, te podsetio da su na Kalemegdanu, prošle godine, hiljade ljudi dočekali predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je bio u istorijskoj poseti Srbiji i time pridodao značajnom datumu trenutak svečanosti i emocija.

"Ovaj spomenik Francuskoj, kakvog nema na svetu, svedok je dugog i dubokog prijateljstva dve zemlje, oživljenog prošle godine", rekao je Falkoni.

"Želeo sam da položim venac danas kako bih se nadovezao na dugu tradiciju i izrazio poštovanje francusko-srpskom prijateljstvu i našem bratstvu po oružju", istakao je ambasador Francuske.

Ministar za rad Zoran Đorđević podsetio je da su Srbija i Francuska bile saveznice u Prvom i Drugom svetskom ratu, i da su do danas ostale prijatelji.

"Prijateljstvo dva naroda, ali i dvocije predsedika, Aleksandra Vučić i Emanuela Makorna, su garancija da Srbija i Farncuska grabe napred, i u ekonomskom smislu, jer je zaostavštvina iz istorije da prijateljstvo čuvamo", rekao je Đorđević.

Ministar je dodao da je Francuska uvek bila na strani Srbije.

Gradonačelnik Radojičić je čestitao građanima Francuske nacionalni praznik, ukazujući na višedecenijsko prijateljstvo dva naroda, dodajući da je naša dužnost da to prijateljstvo nastavimo da negujuemo.

"Beograd je prošle godine dočekao Makrona, što je bio početak novog jačanja prijateljstva. Danas je ceo svet u velikoj krizi i problemu i verujem da su prijateljstvo naroda i država dodatna snaga da se svi zajedno izborimo u ovako teškom trenutku", rekao je Radojičić.

Polaganjem venaca ove godine odata je pošta i dvojici pripadnika Legije stranaca srpskog porekla, koji su život izgubili boreći se protiv terorizma, u Avganistanu i Maliju.

U Francuskoj se 14. jul obeležava kao nacionalni praznik i podsećanje na pad Bastilje tokom Francuske revolucije 1789. godine.

Tog datuma u Parizu narod je zauzeo zloglasni zatvor Bastilju, simbol monarhije i taj dan smatra se pocetkom Francuske revolucije, događaja koji je predstavljao prekretnicu u evropskoj istoriji.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво