Odlazak legende – korona oterala "džambo džet" u penziju

Korona je učinla svoje – legenda vazduhoplovstva, avion koji je obeležio istoriju, "boing 747" uskoro će izaći iz proizvodnje. Glavni razlog je potražnja. Proizvodnja tog modela u julu je pala na svega jedan primerak mesečno, dok je ranijih godina godišnje mesečno sa proizvodnih traka silazilo po desetak primeraka.

"Boing 747" prvi put poleteo je 1969. godine, a u flote vazduhoplovnih kompanija počeo je da ulazi godinu kasnije. Do sada su proizvedena 1.522 primerka, a uz nadimak "džambo džet" bio je poznat i kao "Kraljica neba".

Koristi ga nekoliko šefova država, a najpoznatiji je kao Air Force One, avion američkog predsednika. Međutim, avio-kompanijama sve je manje zanimljiv zbog prevelike potrošnje goriva u odnosu na novije i ekonomičnije modele.

"Džambo je obeležio jedno razdoblje i smatra se za najpouzdaniji dugolinijski avion koji je ikad napravljen. Međutim, zbog kolapsa avio-kompanija i sve manjeg obima saobraćaja zbog koronavirusa, moraćemo da ga zamenimo modelom koji će biti manjeg kapaciteta i manje potrošnje", kaže Denis Mulenburg iz "Boinga".

Ovaj avion je bio najveći putnički avion i tu titulu je držao dugih 35 godina. Ali, isto tako, "Boing" je učinio svet dostupnijim. Po prvi put se s jednog na drugi kraj sveta moglo doći za nepuna 24 sata.

"Boing 747 više neće leteti u SAD. Ostaće samo kao prdesednički avion koji u vreme nuklearnog rata postaje glavna komanda vazdušnih snaga SAD", ističe Denis Mulenburg.

Kolika je ljubav putnika prema "boingu 747", pokazuju i poslednji letovi tog aviona u SAD. "Boing" je u utorak odradio pretposlednji let iz Seula za Detroit, a karte su nedeljama pre leta bile rasprodane. Situacija je ista i za poslednji let.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво