UNS: Policija da pronađe napadače na snimatelje Tanjuga

Udruženje novinara Srbije traži da policija i građani koji učestvuju u demonstracijama omoguće nesmetan rad novinarima i protestuje zbog napada na kolege koje su izveštavale sa protesta ispred Skupštine Srbije.

UNS traži da policija pronađe napadače na dvojicu snimatelja agencije Tanjug, koje su u dva različita incidenta fizički napali demonstranti.

Kako se ističe u saopštenju, UNS je pozdravlja uredničku odluku TV N1 da uživo prenosi demonstracije ispred Narodne skupštine, čime je, kako se ocenjuje, građanima omogućila pravovremeno informisanje i smatra da su novinari i snimatelji ove kuće izveštavali u interesu javnosti.

Reporterka Televizije N1 Jelena Zorić rekla je UNS-u da je za nju najgora situacija u kojoj se sinoć našla bila ona kada se beli automobil zaleteo kroz Takovsku ulicu, da je odskočila u stranu, a da su snimatelja koji je bio leđima okrenut, u stranu povukli demonstranti.

"Jako je opasno bilo jer je automobil velikom brzinom projurio kroz Takovsku . Videla sam da se ljudi komešaju i čula zvuk usred uključenja uživo u program.  Odskočili smo u stranu, a demonstranti su povukli snimatelja. To je jedina situacija kad sam se osetila uplašeno", naglasila je Zorićeva.

Zorićeva je navela da nije bila svedok napada na novinare, da jeste bilo dobacivanja i različitih komentara njoj i snimatelju, kao i da je policija bila svesna da su novinari na zadatku.

"Kad se slučajno zadesilo da ostanem jedina između demonstranata i policijske konjice, svesni su bili toga i zauzdavali su konje", dodala je Jelena Zorić.

Navela i da je delikatan momenat bio kada su demonstranti ušli u skupštinu, da je tek posle sedam, osam minuta ušla u skupštinski hol, kada je procenila da je neophodno da odatle izveštava.

"U Skupštini nas nijedan demonstrant niti policajac nije dotakao. Svi su bili svesni da su u pitanju novinari".

Jelena Zorić je opisala je još jednu situaciju u kojoj su se ona i snimatelj TV N1 našli u bliskom kontaktu sa policijom, kada su već u kasnu noć snimali mladića koji je ležao na zemlji.

"Policajac nam je rekao da se sklonimo kada smo već duboko u noć snimali mladića koji je bio na zemlji. Policajci su ga nekoliko puta udarili. Pokušao je policajac leđima da zakloni kameru, a drugi policajac je snimatelja ramenom polako odgurivao. Oprezno je pokušao da ga udalji sa lica mesta. Govorio je 'dobro je, dobro je'. Odmah je odustao i otišao", rekla je Jelena Zorić.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво