Otkud redovi ispred sudova i može li to da reši e-uprava

Danima se formiraju redovi ispred sudova. Čeka se za različita uverenja i potvrde. Mihailo Jovanović, direktor kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu, navodi za RTS građani ne smeju da budu kuriri koji će nositi svoje papire od šaltera do šaltera.

Mihailo Jovanović je gostujući u Beogradskoj hronici na RTS-u apelovao na odgovorne da pod hitno uspostave i prilagode svoje informacione sisteme institucijama sa kojima treba da razmenjuju podatke.

"Ovo što se dešava sa redovima ispred sudova nije dobar primer i stvarno ovaj put moram da stanem na stranu građana i pozovem sve one koji su odgovorni za ovo da pod hitno uspostave i prilagode svoje informacione sisteme, kolko sutra, pre svega mislim na Agenciju za privredne registre i ostale institucije sa kojima ona treba da razmenjuje podatke", navodi Jovanović.

Ističe, da su sistemi godinama razvijani tako da građani ne budu kuriri koji nose dokumente od šaltera do šaltera.

"Ovo je jedan primer koji diskredituje tu elektronsku upravu. Očekujem da se u toku sutrašnjeg dana oglasi APR i uspostavi svoju komunikaciju, obavesti građane i stopira redove ispred sudova", navodi Jovanović.

Komentarišući redove ispred katastra navodi da je situacija i tu bila loša, ali da se Uredbom Vlade tokom prošle nedelje razrešili i poslednju nedoumicu koja je postojala u komunikaciji između Er-Ge-Zea i notara.

"Tako da od danas više nema tih nerazumevanja. Bilo je problema oko toga koliko su stari podaci u samom registru Er-Ge-Zea Donošenjem odgovarajuće Uredbe Vlade od petka taj nesporazum više ne postoji tako da notari imaju preciznu instrukciju kako da povlače podatke iz Er-Ge-Zea", objašnjava Jovanović.

Upis u srednju školu potpuno elektronski

Govoreći o uslugama najavljuje da će prvi put upis u srednju školu biti dostupan potpuno elektronski

"Po prvi put ćemo omogućiti svima onima koji se upisuju u redovne srednje škole, znači roditeljima da izvrše upis dece u potpunosti elektronski preko portala e-Uprave i da ne odu uopšte u školu, a podaci će biti elektronski razmenjivani", objašnjava Jovanović.

Ističe da principi razvoja e-Uprave idu ka tome da institucije same razmenjuju podatke jer, kako kaže, građani ne smeju da budu kuriri koji će nositi svoje papire od šaltera do šaltera.

"Cela jedna generacija roditelja je u martu i aprilu upisala decu u vrtić na način da su koristili usluge na portalu i nisu morali da donose ni matičnu knjigu rođenih, prebivalište, uverenje o zaposlenju jer su se ti podaci automatski razmenjivali između vrtića i državnih organa", objašnjava Jovanović.

Ističe da građani problem mogu prijaviti Kancelariji za IT upravu.

"Mogu da nam se obrate putem telefona, mejla ili kol centar jer smo upravo tu da slušamo građane i gde god da postoji problem uspostavimo elektronsku komunikaciju", navodi Jovanović.

Na pitanje - koliko su bezbedni naši podaci, gost Beogradske hronike navodi da su apsolutno bezbedni jer se, kako kaže, primenjuju najveći bezbednosni standardi.

"Primenili smo sve tehničke i bezbednosne standarde kada su u pitanju podaci građana i oni ne treba da brinu već uživaju u koristie-Uprave", poručio je Jovannović.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво