Obeležavanje Vidovdana, otkriveni spomenici dvojici srpskih vladara

Centralna manifestacija proslave Vidovdana održana je u Kruševcu, koji je na 631. godišnjicu Kosovskog boja dobio spomenik posvećen Despotu Stefanu Lazareviću. Ovo monumentalno delo se posle skoro šest i po vekova od osnivanja srednjovekovne prestonice pridružilo dobro poznatim znamenitostima iz perioda vladavine Hrebeljanovića. Spomenik knezu Lazaru otkriven je u Ćupriji.

Stariji sin kneza Lazara, Stefan učestvovao je kaže istorija u više bitaka nego ijedan njegov prethodnik na srpskom tronu. Zato je i ovekovečen kao vojskovođa na konju.

Spomenik zajedno sa postoljem visok je devet metara, a tome da je bio veliki vladar, zadužbinar, književnik i mecena umetnosti, svedoče stihovi njegove najpoznatije pesme "Slovoljubve" na severnoj i grb Srbije na južnoj strani postamenta.

"Stefan Lazarević je Srbiju stvarao i uobličavao i to ne samo teritorijalno, već i duhovno", kaže Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca.

Obeležavanje Vidovdana i dana grada počelo je Arhijerejskom liturgijom u crkvi Lazarici, tradicionalnom litijom, pomenom stradalima u borbi za otadžbinu u centru grada i osvećenjem temelja novog hrama u kasarni Car Lazar.

Ceremoniju polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti kraj spomenika Kosovskim junacima predvodio je izaslanik predsednika Srbije, ministar Zoran Đorđević.

"Izazovi koji su bili, izazovi koji su pred srpskim narodom su svakako veliki i verujem da će ono što postoji u srpskom narodu, a to je jedan slobodarski duh i želja za slobodom svakako pobediti i da ćemo kao srpski narod i opstati i ovde i na Kosovu i Metohiji kao našoj svetoj zemlji i da na ovaj dan pošaljemo jasnu poruku i svetu da Srbija je svuda gde je srpski narod i da Srbija brine o svom narodu gde god da se on nalazi i da će tako biti i ubuduće", poručio je Đorđević.

Kruševljani su na Vidovdan dobili još jedan simbol srpske državnosti na vidikovcu. Jarbol sa zastavom visine 23 metra u okviru kompleksa na Bagdali.

Spomenik knezu Lazaru otkriven u Ćupriji 

Spomenikom knezu Lazaru Hrebeljanoviću od danas se ponose građani Ćuprije. Statua kneza Lazara urađena je u bronzi, teška je pet tona, visoka sedam i po, a sa postamentom 15 metara.

Svojevrsna je atrakcija, jer se vidi i sa auto-puta Beograd–Niš.

Omaž knezu Lazaru delo je akademskog vajara Miroljuba Stamenkovića.

Ispružena ruka kneza Lazara pokazuje pravac ka manastiru Ravanici, njegovoj zadužbini gde se i nalaze mošti srednjovekovnog srpskog kneza.

U znak sećanja na junaštvo predaka u porti Saborne crkve u Nišu je održana Vidovdanska akademija. Posthumno je odlikovan ratni hirurg, direktor Urgentnog centra u Nišu, doktor Miodrag Lazić.

Vidovdan je obeležen i na Kosovu i Metohiji. U porti manastira Gračanica služena je vidovdanska liturgija, a počast kosovskim junacima odata je kod spomenika na Gazimestanu.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво