Psi pomažu osuđenicima, zauzvrat neki od njih dobijaju dom

Jedini zatvor na svetu koji ima prihvatilište za pse nalazi se u Srbiji, u okviru Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici. Zahvaljujući tome nastao je dokumentarni film "Komanda ljub:av", koji govori o rehabilitaciji osuđenika kroz interakciju sa psima.

Direktorka Instituta za performativne umetnosti i socijalni rad Marina Kovačević je autorka filma "Komanda ljub:av".

Ona se već duže vreme bavi rehabilitacijom osuđenih lica kroz umetnost i inovativne zatvorske prakse, a u ovom slučaju, u KPZ "Sremska Mitrovica" uvedena je rehabilitacija kroz odnos sa psima, nakon kojeg osuđenici dobijaju i sertifikat da su obučeni dreseri pasa.

Time će i njihova kasnije integracija biti lakša, kaže Kovačevićeva koja ističe da su projekat realizovali uz podršku OEBS-a, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i nemačke organizacije "Help".

Objašnjava da su zatvorenici često iz disfunkcionalnih porodica i da im se ovako pruža šansa da ih neko prihvati i budi u njima osećanje odgovornosti.

Utvrđeno je, kaže, da su oni u ovom programu ostvarili napredak u empatiji.

Marina Kovačević kaže i da je zatvor u Mitrovici treći u Evropi koji sprovodi ovakav vid rehabilitacije, ali prvi koji ima azil za pse u okviru zavoda.

"Stručni komandiri u zatvoru rade na rehabilitaciji lica i uče ih veštini i novom pogledu na svet", rekla je Kovačevićeva, koja ističe da su svi bili oduševljeni, a učili su i da verbalizuju osećanja koja ostvaruju sa psima.

U filmu jedan osuđenik kaže da kada radi sa psima ima utisak da nije u zatvoru, a neki od njih su po izlasku sa izdržavanja kazne usvojili pse iz tog azila.

Film "Komanda ljubav" biće prikazan večeras na RTS 2 od 19.59.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво