Pogledajte kako su srpski gardisti marširali Crvenim trgom

Sedamdeset pet gardista Vojske Srbije prodefilovalo je Crvenim trgom tokom Parade pobede u Moskvi.

Koracima pobednika Crvenim trgom prodefilovalo je 13.008 vojnika iz pešadijskih ešelona Oružanih snaga Ruske Federacije i još 13 zemalja, među kojima i ešelon Garde Vojske Srbije. 

Srpske gardiste predvodio je komandant potpukovnik Dragan Jakovljević, a major Nenad Šćelović imao je čast da nosi zastavu Republike Srbije.

Gardiste Vojske Srbije pozdravio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je bio među visokim zvanicama na Crvenom trgu.

Sedamdeset pet gardista Vojske Srbije pripremalo se oko 45 dana za paradu u Moskvi, a dve nedelje su bili u karantinskim uslovima.

Zajedno sa ruskim vojnicima, Moskvom su marširali i gardisti iz Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Indije, Kazahstana, Kirgizije, Kine, Moldavije, Mongolije, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Parada pobede tradicionalno se održava na Dan pobede nad fašizmom - 9. maja, ali je zbog epidemiološke situacije u zemlji usled širenja virusa korona, ruski predsednik Putin doneo odluku da ovogodišnja parada bude održana 24. juna.

Datum je izabran simbolično, jer je tog dana pre 75 godina na moskovskom Crvenom trgu održana prva vojna parada u čast izvojevane pobede, koju su predvodili maršali Georgij Žukov i Konstantin Rokosovski.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво