Mia je iz Finske došla u Srbiju, sa mužem ima farmu od 370 ovaca

Mia Tadić, Valjevka poreklom iz Finske, na porodičnoj farmi gaji rasu romanovskih ovaca. Kako bi bila još uspešnija u porodičnom poslu učestvovala je, sa još 40-tak učesnica u državnom projektu podrške digitalnom opismenjavanju žena u poljoprivredi, "Klikni valjano".

Mia se sa suprugom Ivanom trudi da u svim segmentima osavremeni farmu romanovskih ovaca, koristeći iskustva i iz rodne Finske. Bez obzira na akademsko obrazovanje, posvetili su se pre šest i po godina porodičnom poslu. Sada imaju 370 grla.

Raduje se, kaže, kada vidi kako stado napreduje. Romanovske ovce često dobijaju trojke, čak i četvorke. U vreme jagnjenja mladi farmeri smenjuju se u noćnim dežurstvima na farmi.

"Ima dosta poslova što je Mia preuzela. Radi merenje, komplatnu evidenciju", objašnjava Ivan.

Stranicom na jednoj od društvenih mreža Mia predstavlja farmu, način rada, kolegama prenosi iskustva, ali stiče i kupce za svoj proizvod.

Sa četrdesetak poljoprivrdenica iz okoline Valjeva edukovala se u projektu podrške digitalnoj kompetenciji žena na ruralnom području, "Klikni valjano" Ministarstva turizma, trgovine i usluga.

Ljubica Marković, predsednica Udruženja poslovnih žena "Eve" kaže da su želeli da kroz te module dođu i do digitalne pismenosti u kojoj bi žene plasirale svoje proizvode, pratile ih, borile se sa konkurecijom i na kraju iz svega toga profitirale.

Mia ističe da želi na taj način da stekne poverenje sa budućim mušterijama i onima koji ih prate.

Romanovska ovca je među najplodnijim rasama, a Tadići iz godine u godinu unapređuju genetski potencijal stada.

To im je olakšano programima koje pravi Ivan, koji je u Finskoj završio informatiku. A Miino višegodišnje iskustvo u finskim medijima važno im je u procesu brendiranja proizvoda.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво