Dodeljena priznanja "Zeleni i Crni list"

Na svečanosti u Sremskim Karlovcima, u četvrtak 11. juna uručena su priznanja „Zeleni i Crni list" u okviru akcije "Tražimo zagađivača i zaštitnike životne sredine", najveće i najstarije ekološke akcije u Srbiji, koju su pre 37 godina pokrenuli ekološki magazin "Čekajući vetar" Radio Beograda 2 i Društvo za čistoću vazduha Srbije.

Već jedanaestu godinu zaredom, akciju organizuju Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine.

Cilj akcije je unapređenje zaštite i očuvanja životne sredine kroz nagrađivanje pojedinaca i organizacija koje najviše brinu ili, s druge strane, najviše zagađuju životnu sredinu. U akciji, kao predlagači mogu učestvovati pojedinci, organizacije i institucije iz cele Srbije.

Svojim predlozima, u akciji "Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine" učestvuje i veliki novinarski žiri, sastavljen od novinara ekoloških rubrika štampanih, elektronskih i internet medija iz cele Srbije.

Priznanje "Zeleni list" dobili su Nikola Popović, student-prodekan Šumarskog fakulteta u Beogradu - za aktivno učešće u brojnim ekološkim akcijama, "Eko kurir", udruženje za dostavljanje pošiljki iz Novog Sada - za odgovorno ponašanje prema životnoj sredini, Dejan Milošević, urednik portala "Prvi prvi na skali" iz Kragujevca - za dugogodišnju borbu protiv GMO kroz informisanje i ekološke akcije, Udruženje "Sačuvajmo naš parkić" i udruženje "Za zaštitu ustavnosti i zakonitosti" iz Beograda - za višemesečnu istrajnu borbu za opstanak zelene površine na Banovom Brdu, Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade iz Bačke Palanke - za dve decenije ekološke edukacije kroz pozorišnu umetnost, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu iz Beograda - za promovisanje vladavine prava u oblasti životne sredine, Marina Drndarski, nastavnica biologije u Osnovnoj školi "Drinka Pavlović" iz Beograda - za vrhunske rezultate u obrazovanju mladih ekologa, Ekološki pokret iz Odžaka i udruženje "Da sačuvamo Vojvodinu" iz Tovariševa - za ostvarenu promenu sudske prakse u oblasti zaštite životne sredine, Dragan Gmizić, novinar iz Novog Sada - za hrabre dokumentarne filmove o problemima u životnoj sredini, Milja Vuković, administrator fejsbuk stranica "Divlji Beograd" i "Za manje smeća i više sreće" iz Beograda - za aktivno promovisanje važnosti životne sredine u novim medijima.

Dobitnik nagrade "Crni list" je Opština Bačka Topola - za veliku količinu otpadnih voda i klaničnog otpada i dve decenije nekažnjenog zagađivanja reke Krivaje koje proizvode industrija mesa, klanica živine i fabrika za preradu klaničkog otpada u Bačkoj Topoli, što je dovelo do zagađenosti vode, vazduha i celokupne životne sredine u ovoj opšini. Zbog velike količine otpada Krivaja je postala mrtva reka i najveća površinska kanalizacija Bačke, ugrožavajući zdravlje stanovnika, ne samo Bačke Topole, nego i Bajše, malog Iđoša, Feketića, Srbobrana i Lovćenca.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво