UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova i Metohije, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku "Republika Kosova" i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.

UNS-u je Zvezdan Mihajlović iz firme KiM Beokolp koja distribuira srpsku štampu na KiM, potvrdio da im kosovski carinici na prelazu Jarinje od juče ne dozvoljavaju dostavu novina iz centralne Srbije, pozivajući se na uredbu vlade u Prištini, kao i da je za sutra isporuka otkazana.

UNS ističe da se zabranom srpske štampe na Kosovu i Metohiji grubo krši pravo na slobodno informisanje garantovano međunarodnim dokumentima, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i da njihova distribucija mora biti oslobođena svih političkih ograničenja.

UNS naglašava da ovakvo nametanje prepreka distribuciji ozbiljno ugrožava pravo srpskog naroda na informisanje na maternjem jeziku, naročito imajući u vidu činjenicu da se nijedan dnevni ili nedeljni list na srpskom jeziku ne štampa na Kosovu i Metohiji.

UNS podseća da zbog nametanja takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije koju je uvela Priština, srpski listovi od novembra 2018. do aprila 2019. godine nisu bili na kioscima na Kosovu i Metohiji.

UNS će o ovoj situaciji obavestiti Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara, OEBS i komesarku za ljudska prava Saveta Evrope Dunju Mijatović.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво