Šta Tramp želi od društvenih mreža, a šta im zaista može

Predsednik SAD Donald Tramp zaratio je sa svojom omiljenom društvenom mrežom, nakon što su se pored njegovih tvitova našla upozorenja da korisnici treba da provere i druge izvore. Tramp je potpisao i uredbu kojom je pokušao da zaplaši društvene mreže, što nije sprečilo Tviter da cenzuriše čak i nalog Bele kuće. Vojislav Rodić, IT konsultant kaže za RTS da ukidanja i zabrana neće biti.

Vojislav Rodić, IT konsultant, napominje da je Tviter društvena mreža koja ima 340 miliona korisnika, od kojih je 145 miliona aktivno svaki dan, a da predsednika SAD Donalda Trampa na Tviteru prati 80 miliona ljudi.

Rodić objašnjava da od 1996. godine u SAD postoji zakon o komunikacijama koji u svom čuvenom 230. članu definiše da svi pružaoci internet usluge, internet posrednici, internet provajderi, pa i kompanije koje održavaju društvene mreže, ne mogu biti pozvani na odgovornost za bilo šta što se pojavi na internetu.

"U protivnom, šta bi se desilo? Bili bi zatrpani ogromnim brojem tužbi. Godinama je situacija funkcionisala tako da su provajderi bili neutralni. Šta god je ko objavljivao pisao ili slao, oni bi to puštali. Ako bi neki sud doneo odluku da se neki nalog obriše, oni bi po tome postupili, a imali su i stepen slobode da sami reaguju u ekstremnim slučajevima", objašnjava Rodić.

Tramp prva žrtva nove politike

Rodić kaže da je ovog meseca Tviter uveo novu politiku, pa će proveravati objave i tamo gde smatraju da dolazi do velikih odstupanja od istine, stavljati upozorenja da bi onaj ko to čita trebalo da proveri i druge izvore.

"Krenuli su od Donalda Trampa, koji je onda rekao e sad stanite, onaj član zakona vas izuzima od odgovornosti zato što vi niste medij već platforma na kojoj drugi stvaraju sadržaj, a ovo što sad radite je urednički zahvat", kaže Rodić.

Naglašava da neće biti nikakve zabrane ni ukidanja, pogotovo ne Tvitera.

"Zakon može da menja samo Kongres, ali predsednik svojim uredbama može da utiče na to kako se sprovodi zakone i može da utiče na to da savezne agencije manje sredstava troše na reklamiranje putem društvenih mreža, što je za njih jako bitno", navodi Rodić.

Kaže da niko ne želi da menja član 230, što bi bio jako dug proces.

"Tramp želi da društvene mreže budu neutralne, odnosno da se ponašaju kao i ranije", ističe Vojislav Rodić.

Nakon okršaja u kojem je Tviter sakrio jedan od tvitova Donalda Trampa zbog, američki predsednik pokušao je da tekst iz spornog tvita postavi na nalog Bele kuće, ali je Tviter cenzurisa čak i njega.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво