Može li identitet Nikole Tesle biti naizmeničan poput struje

"Čuveni Hrvat Nikola Tesla bio je među prvima koji je otkrio rendgenske snimke." Ova rečenica pojavila se na zvaničnom sajtu Evropske unije, u sekciji učenje. Iako je EU uklonila spornu stavku o Tesli, ponovo se otvorilo pitanje o poreklu poznatog naučnika.

U vreme koronavirusa, škole ne rade. Deca u EU kao i svuda, uče na daljinu i češće koriste veb-sajtove. Na stranici "kutka za učenje" zvaničnog veb-sajta EU na kojoj deca slušaju zanimljivosti o članicama, u delu o Hrvatskoj pojavila se rečenica da je Nikola Tesla čuveni hrvatski naučnik koji je među prvima otkrio rendgenske snimke.

Osim Tesle, pomenut je Eduard Slavoljub Penkala, hrvatski naučnik i biznismen slovačkog porekla i izumitelj mehaničke olovke za koga je takođe pogrešno rečeno da je izumeo hemijsku olovku. Kao treći primer poznatih Hrvata u ovom društvu našao se i Luka Modrić.

Posle ove vesti, sajtu RTS-a pismom se obratio Stelios Stelijanidis iz Grčke. Napisao je da mu je ćerka koja u školi koristi sajt EU pokazala šta piše u odeljku o Hrvatskoj. Bila je zbunjena zato što je u školi posetila Muzej Nikole Tesle.

Zvanično je reagovalo Ministarstvo kulture Srbije. Ministar Vladan Vukosavljević od EU je zatražio izvinjenje srpskom narodu i ispravljanje greške.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je Briselu uputilo protestnu notu. Uz to, ministar Dačić je za domaće medije rekao da bi Tesla završio u Jasenovcu da je živeo u Jugoslaviji za vreme Drugog svetskog rata i dodao: "Eto, toliko je on Hrvat."

Odjeci u svetskim medijima o grešci EU 

I svetski mediji, poput Blumberga, Dojče velea, AFP-a, preneli su da je Srbija protestovala kod EU pošto je u jednoj od publikacija navedeno da je američki naučnik srpskog porekla Nikola Tesla predstavljen kao Hrvat. Agencija AP ukazuje da su u istorijskim zapisima citirane Tesline reči da je ponosan na svoje srpsko poreklo i hrvatsku domovinu.

Podsetimo, nešto slično se dogodilo prošle godine. Hrvatska je otkrila planove da se na izložbi EKSPO 2020. u Dubaiju predstavi kao zemlja inovacija sa pronalazačima poput, između ostalih, Nikole Tesle.

Srbija se pobunila, a hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Goran Grlić Radman odgovorio je da je ta reakcija nepotrebna, da primera slavnih osoba sa dvostrukim identitetom ima svuda u svetu, te da se i Hrvati i Srbi mogu ponositi Nikolom Teslom, kao univerzalnim čovekom koji je doprineo čovečanstvu.

Hrvatska ovoga puta nije reagovala.

Najnovija vest je da je Ministarstvo kulture saopštilo da je na zvaničnoj internet prezentaciji EU izbrisan sporni deo teksta u uglu za učenje, u kome je bila navedeno da je Nikola Tesla čuveni Hrvat.

Aleksandar Popović, nekadašnji ministar nauke i profesor Beogradskog univerziteta, naveo je da zaista veruje da je u pitanju greška nekog briselskog diplomate zbog toga što "i u Briselu i u dobrom broju zemalja pitanje nacija i državnih granica nije u potpunosti raščišćeno".

"Mislim da ne treba brojati krvna zrnca. Nikola Tesla je bio Srbin, on se osećao Srbinom. Kraj. Ja iskreno verujem i nadam se da ne postoji neko dovoljno lud pod kapom nebeskom ko bi ga manje cenio zato što je bio Srbin ili zato što nije bio Srbin", kazao je Popović.

Teslina porodica bila je deo srpske elite u Hrvatskoj 

Sociolog Petar Lađević je naveo da je Tesla rođen u vremenu kada su se na teritoriji Like formirali veliki srpski rodovi, odnosno porodice, kojima je pripadala i porodica Nikole Tesle. Potomci ovih familija su se međusobno venčavali čime su stvarali jednu vrstu elite.

"Sve su te svešteničke familije svoju decu slale na školovanje. Ta su deca završavala škole po Beču, po Pragu, neki čak i u Zagrebu i raseljavali su se po celoj Hrvatskoj", istakao je Lađević i naveo je da je većina članova rukovodstva Samostalne demokratske stranke Svetozara Pribićevića poticala iz ovih porodica iz Like.

Istoričar Veljko Stanić je podsetio na poznatu Teslinu rečenicu "Ponosim se srpskim poreklom i hrvatskom domovinom" i da je za njeno tumačenje potrebno videti kontekst. Tesla je pred svoj 80. rođendan 1936. godine dobio telegram od Vlatka Mačeka, lidera Hrvatske seljačke stranke.

"Maček u tom telegramu čestita i kaže mu 'Velikom sinu roda srpskoga i domovine hrvatske' i onda u odgovoru se kurtoazno uzima ista ta formulacija 'Jednako ponosan moga srpskoga roda i moje hrvatske domovine. Živili svi Jugoslaveni'", naveo je Stanić.

"Deca u Srbiji znaju ko je Nikola Tesla" 

Aleksandar Popović je ocenio da se u Srbiji danas vodi dovoljno računa o liku i delu Nikole Tesle, imajući u vidu "koliko su brza vremena svuda u svetu i koliko velikih ljudi ostaje potpuno zaboravljeno".

"Jugoslavija je izdala 1953. prve dve marke povodom deset godina od smrti Nikole Tesle. Ja mislim da deca u Srbiji znaju ko je Nikola Tesla. Nisu znali ko je Milutin Milanković, takođe veliki Srbin sa teritorije Hrvatske, ali za Teslu su znali", naveo je Popović.

Veljko Stanić je naveo da se po Tesli u Gospiću zove jedna ulica, ali je podsetio da se ranije po Nikoli Tesli zvao i jedan trg u ovom gradu u Hrvatskoj na kojem se nalazio spomenik Nikoli Tesli.

"Ako je Tesla neko čijim bi se imenom trebalo ponositi, onda bi bilo dobro za hrvatsku državnu politiku da pokaže više sluha za neke realne probleme malobrojne preostale srpske zajednice, da Tesla bude most ka tim egzistencijalnim pitanjima", rekao je Stanić.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво