Kada je pandemija i direktor "zaprlja ruke"

Nakon ukidanja vanrednog stanja, posebne mere, kao da je ono i dalje na snazi primenjuju se i kada je reč o medicinskom otpadu. Zaposleni u regionalnoj deponiji "Duboko" kažu da rade uobičajeno i da straha nije bilo ni u jeku pandemije.

Svake godine u regionalnu deponiju "Duboko" doveze se oko devedeset hiljada tona komunalnog otpada. Pre vanrednog stanja, tokom i nakon njega radi se kontinuirano.

Mesečno se deponuje oko osam hiljada tona komunalnog otpada, u kojem je i medicinski iz devet lokalnih zajednica Moravičkog i Zlatiborskog okruga.

"Straha nema. Mi znamo kada dolazi medicinski otpad i odmah ga pokrivamo drugim smećem i nema straha", kaže radnik JKP "Duboko" Užice"Neđeljko Gardić.

Takav otpad se odmah transportuje na telo deponiji, gde se prekriva zemljom i kompostira. 

"Nama je cilj da taj medicinski otpad ne dođe u centar za selekciju, da radnici koji vrše sekundarnu selekciju, ručno prebiranje otpada, ne dođu u kontakt sa tim otpadom. Da slučajno ne bi neka zaraza nastupila među radnicima", ističe direktor JKP "Duboko" Užice" Miomir.

Zbog količine otpada, dogodi se da zaluta neki vid medicinskog otpada, čije se poreklo ne zna. U takvim situacijama postoji tačna procedura.

"Ukoliko na traci vide nešto od medicinskog otpada dozvoljeno im je da se povuku, obaveste nas rukovodioce i mi to propratimo da to prođe sa što manje kontakta sa ljudima", navodi Tanja Knežević iz tog preduzeća.

Zanimljivo je da se čelnik ovog javnog preduzeća svakodnevno bavi mnoštvom administrativnih poslova, ali i sopstvenim rukama sa radnicima razvrstava otpad.

"Direktor od prvog dana kada je došao, on to radi sa nama. I baš radi maksimalno sa nama i svakim danom", tvrdi radnik Milojko Marković

Možda je i u tome odgovor zašto zaposleni nemaju strah ni od medicinskog otpada. A planovi za rad u budućnosti usmereni su na izgradnju sistema za dodatno prečišćavanje otpadnih voda, i kako da otpad pretvaraju u električnu energiju, a time sačuvaju eko sistem u kojem rade.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво