Godišnjica smrti Dade Vujasinović

Navršava se 26 godina od smrti novinarke "Duge" Radislave Dade Vujasinović. Prema nalazima Forenzičkog instituta u Hagu smrt novinarke mogla je da nastupi kao posledica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

Predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara Veran Matić za UNS kaže da Komisija nema novih informacija u vezi smrti novinarke, da nisu dobili nove od Tužilaštva, kao i da je slučaj i dalje otvoren. U Višem javnom tužilaštvu UNS-u je rečeno da sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije "nastavlja da preduzima radnje radi utvrđivanja postojanja krivičnog dela, izvršioca i zbog obezbeđivanja dokaza".

Podsećaju da je Tužilaštvo tokom 1994. godine preduzelo niz provera i iniciralo postupak pred tada nadležnim sudom, kada su ispitani brojni svedoci i obavljena različita veštačenja.

"Formirana je komisija veštaka sudske medicine i balističara, a obavljena je i rekonstrukcija događaja na licu mesta u prisustvu sudskih veštaka i članova porodice Vujasinović", navode u Tužilaštvu. Ističu da veštaci nisu mogli da se izjasne da li je u ovom slučaju reč o samoubistvu ili ubistvu, kao i nesrećnom slučaju, ali da te mogućnosti nisu mogli da isključe.

Dodaju i da je zbog nalaza veštaka kojeg je angažovala porodica novinarke, zahtevano još jedno dopunsko sudsko-medicinsko i balističko veštačenje.

U Tužilaštvu navode da je posle izmene zakona 2013. godine istragu, i u ovom slučaju, preuzelo Više javno tužilaštvo u Beogradu. Navode da su tada radili i na pribavljanju dokazanog materija na koje je u svom nalazu ukazao veštak, a kojeg je angažovala porodica Vujasinović, prenosi UNS.

Posle prikupljenih podataka i obavljenih veštačenja, navode, veštačenje je povereno Forenzičkom institutu u Hagu kojem je dostavljen celokupni raspoloživi materijal.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво