UNS: Sutra godišnjica smrti Dade Vujasinović, slučaj i dalje otvoren

Udruženje novinara Srbije podseća da se u sredu, 8. aprila, navršava 26 godina od smrti novinarke "Duge" Radislave Dade Vujasinović. Prema nalazima Forenzičkog instituta u Hagu smrt novinarke mogla je da nastupi kao posledica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

Predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara Veran Matić za UNS kaže da Komisija nema novih informacija u vezi smrti novinarke, da nisu dobili nove od Tužilaštva, kao i da je slučaj i dalje otvoren. U Višem javnom tužilaštvu UNS-u je rečeno da sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije "nastavlja da preduzima radnje radi utvrđivanja postojanja krivičnog dela, izvršioca i zbog obezbeđivanja dokaza".

Podsećaju da je Tužilaštvo tokom 1994. godine preduzelo niz provera i iniciralo postupak pred tada nadležnim sudom, kada su ispitani brojni svedoci i obavljena različita veštačenja.

"Formirana je komisija veštaka sudske medicine i balističara, a obavljena je i rekonstrukcija događaja na licu mesta u prisustvu sudskih veštaka i članova porodice Vujasinović", navode u Tužilaštvu.

Ističu da veštaci nisu mogli da se izjasne da li je u ovom slučaju reč o samoubistvu ili ubistvu, kao i nesrećnom slučaju, ali da te mogućnosti nisu mogli da isključe.

Dodaju i da je zbog nalaza veštaka kojeg je angažovala porodica novinarke, zahtevano još jedno dopunsko sudsko-medicinsko i balističko veštačenje.

Forenzički institut u Hagu  potvrdio nalaz  srpskih veštaka

U Tužilaštvu navode da je posle izmene zakona 2013. godine istragu, i u ovom slučaju, preuzelo Više javno tužilaštvo u Beogradu. Navode da su tada radili i na pribavljanju dokazanog materija na koje je u svom nalazu ukazao veštak, a kojeg je angažovala porodica Vujasinović, prenosi UNS.

Posle prikupljenih podataka i obavljenih veštačenja, navode, veštačenje je povereno Forenzičkom institutu u Hagu kojem je dostavljen celokupni raspoloživi materijal.

Podsetimo, pre tri godine i devet meseci Više javno tužilaštvo dobilo je izveštaj Holandskog forenzičkog instituta u Hagu, na osnovu dokaznog materijala koji mu je 2015. godine prosledilo Ministarstvo pravde.

"Forenzički institut u Hagu je potvrdio nalaz i mišljenje srpskih veštaka, koji nisu mogli da isključe ni mogućnost samoubistva, ni ubistva, kao ni nesrećnog slučaja, što bi u konkretnom slučaju značilo da je smrt zadesna usled nestručnog rukovanja oružjem", rečeno je UNS-u u Tužilaštvu.

Ističu i da je Tužilaštvo, kao svedoke, ispitao najuži krug prijatelja novinarke Vujasinović, lica sa kojima je bila u kontaktu neposredno pre večeri kada je došlo do njene smrti, kao i sve osobe koje su imala saznanja o ovom događaju

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru broj 118 u Novom Beogradu.

U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati. Zvanična verzija događaja tada bila je da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške.

Porodica Dade Vujasinović angažovala je privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna grupa. Njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja. On je sudu predao svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno, da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Posle toga, Okružni javni tužilac u Beogradu je u januaru 2009. godine, prekvalifikovao slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Holandski forenzički institut u Hagu utvrdio je u svom izveštaju da je u telu Dade Vujasinović pronađen jedan filcani čep, a ne dva, kako je tvrdio balističar Vladimir Kostić, navodi UNS.

Inače, veštačenje Vladimira Kostića rađeno je 2008. godine, u vreme kada nije bio pronađen dokazni materijal iz istrage smrti Vujasinović i kada se verovalo da je on uništen u NATO bombardovanju. Kostić je praktično veštačio veštačenja, odnosno stručne nalaze drugih veštaka, a ne sam dokazni materijal.

Tek posle insistiranja Komisije za istraživanje ubistava novinara, dokazni materijal je pronađen i utvrđeno je da se on nalazio u ormanu policajca koji je u međuvremenu preminuo.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво