U Srbiji povećana zagađenost vazduha

Na većini mernih mesta, gde postoje automatske stanice za ispitivanje aero-zagađenja, u poslednjih 30 sati registruju se velike koncentracije suspendovanih čestica (PM), koje značajno prelaze granične vrednosti, saopštila je Služba za komunikaciju i odnose s javnošću Ministarstva zaštite životne sredine.

Specifičnost trenutnog aero-zagađenja je to što dominiraju krupnije čestice, dok su čestice do PM 2,5 manje zastupljene, što nije bio slučaj do sada, navodi se u saopštenju.

Nakon identifikacije mogućih izvora zagađenja, lokalnih i onih iz okruženja, kao i analize osnovnih meteo parametara, posebno brzine i pravca vetra, može se pretpostaviti da je dominantan izvor, pored individualnih ložišta i resuspendovana prašina, koja i inače u naseljenim mestima spada u veće zagađivače.

"S obzirom na to da su padavine koje smo imali prethodnih dana sve polutante iz vazduha spustile na zemlju, topljenjem snega i sušenjem površine tla jak vetar doveo je do reemisije, odnosno ponovnog vraćanja PM čestica u prizemnom sloju atmosfere", navodi se u saopštenju.

Sa mernih stanica uzeti su uzorci PM čestica kako bi se uradila analiza njihovog sadržaja koja će dati tačniju i lakšu procenu udela pojedinih izvora zagađenja.

Ministarstvo navodi da će o tome obavestiti javnost.

Takođe, procenjuju da će se stanje zagađenosti vazduha popraviti sa očekivanom promenom meteo uslova. 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво