Preminuo Bogdan Tirnanić

Jedan od najboljih srpskih novinara Bogdan Tirnanić preminuo je danas u 68. godini. Tadić: Nedostajaće nam i njegovo britko analitičko pero i duh kojim je obeležio vreme u kome je živeo.

Bogdan Tirnanić, novinar, esejista, filmski kritičar i glumac, preminuo je danas u 68. godini.

Sa Bogdanom Tirnanićem i njegovim tekstovima bolje smo razumevali i preživljavali vreme u kome živimo, preciznije tumačili fenomene današnjice i sagledavali drugu, lepšu stranu života.

Iako je mislio da će pisati celih sto godina, Bogdan Tirnanić ostavio je tekstove, komentare, kolumne koje stilom, kvalitetom i vizionarskom preciznošću prevazilaze nedoživljeni stogodišnji opus.

Sa istom stašću i duhom pisao je o politici, sportu, filmu, rokenrolu, stripu. Već je napisano, da su njegove knjige "Beograd za početnike" i "Koka-Kola art, bile udžbenici modernog, urbanog prštućeg pisanja koje nije ostavljalo nikog ravnodušnim.

Poznati novinar rođen je 14. septembra 1941. godine u Beogradu. Bio je urednik omladinskog lista "Susret", pisao za "NIN", gde je dve decenije bio urednik i glavni urednik. Pisao je i za  "Borbu", "TV reviju", "Oko", "Književnu reč", "Telegraf", "Dnevni telegraf", "Politiku", "Nacional", "Kurir", "Pres".

Radio je i na TV Beograd, bio zamenik urednika TV "Politika", glavni urednik časopisa "Nju moment", kreativni direktor agencije "Sači i Sači".

Napisao je knjige "Beograd za početnike" i "Beograd za ponavljače". Autor je i dela "Ogledi o Paji Patku" i "Koka kola art", koautor "Beogradskih priča".

Važio je i za najboljeg srpskog filmskog kritičara. Tirnanić je koautor scenarija za film "Poslednji krug u Monci". Glumio je u "Ranim radovima" Želimira Žilnika, "Crnom bombarderu", filmu "Dečko koji obećava", kao i u seriji "Otpisani".

Bio je oženjen glumicom Darom Džokić sa kojom je imao ćerku Jovanu.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво