Test na koronavirus u ponudi privatnih laboratorija, ministarstvo će poslati inspekciju

U Srbiji nema zaraženih koronavirusom, a sumnjivi slučajevi testiraju se svakodnevno. Kako su Institut "Torlak" i Klinika za infektivne i tropske bolesti jedine referentne ustanove za testiranje na Kovid-19, otkuda onda testiranje i u ponudi nekih privatnih laboratorija?

U Institutu "Torlak" testirano je 45 osoba i niko nije zaražen novim koronavirusom. U situaciji kada se iz dana u dan saopštavaju podaci o tome koliko ima novoobolelih u svetu, naročito u našem okruženju, postavlja se pitanje ko treba da se testira na ovaj virus.

Odgovor je isti za sve, a propisala ga je Svetska zdravstvena organizacija, preuzelo Ministarstvo zdravlja – samo osobe koje su boravile na području gde je intenzivna transmisija virusa Kovid-19 i koje imaju simptome respiratornog oboljenja.

Kada ulaze u Srbiju, bez obzira na to da li je u pitanju aerodrom ili drumski granični prelaz, naši građani dobijaju uputstvo o tome šta treba da rade i kome da se jave ukoliko dobiju visoku temperaturu.

Prvi korak – telefonski poziv 

Pre svega, treba da pozovu broj telefona koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja, odnosno, epidemiologa Gradskog zavoda za javno zdravlje, koji će organizovati proceduru uzimanja uzoraka za analizu ili transport osobe na Infektivnu kliniku.

To ne radi ni jedna privatna laboratorija, a ipak neke od njih u svoju ponudu uvrstile su testiranje na koronavirus, koje košta od 14.000 do čak 19.000 dinara.

"Klinika za infektivne i tropske bolesti i Gradski zavod za javno zdravlje jedini su merodavni za testiranje na virus, a sve ostalo što se uzima privatno neće imati vrednost. Svako ko bi tamo bio pozitivan mora u gradskom zavodu proći tu vrednost", kaže Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda.

Ko uzima uzorke? 

Niko od njih nije hteo pred kamere, ali nam je iz jedne stigao pisani odgovor da je reč o molekularnom testu, a uzorke ne uzimaju oni, već druge zdravstvene ustanove koje imaju opremu i uslove za to.

Rekli su nam da se rezultati čekaju pet dana. Ipak, ostali smo uskraćeni za odgovore na pitanja ko uzima uzorke, kako ih transportuje, zašto ta usluga košta toliko i koliko su građana do sada testirali.

"Što se tiče privatnih laboratorija, ne znam koje testove imaju i da li uopšte imaju mogućnost za tako nešto. Pojavljivaće se testovi, oni će biti različitog kvaliteta, ali ih država neće priznati. Ako se posle toga pojave negativni testovi, ne znam kako će reagovati", kaže Kon. 

Jedine referentne ustanove za testiranje na Kovid-19 su Institut "Torlak" i Klinika za infektivne i tropske bolesti, a analize su za sve građane besplatne. U Ministarstvu zdravlja kažu da će njihova inspekcija obaviti kontrolu privatnih zdravstvenih ustanova koje nude testiranje na koronavirus bez saglasnosti i dozvole nadležnih organa.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво