Može li izbeglička ruta mimo Srbije

Od najnovijih sukoba u Siriji, rasplet prate i iščekuju svi. Posebno oni koji se nalaze na potencijalnoj ruti novog talasa izbeglica. Komesar za izbeglice Vladimir Cucić rekao je za RTS da je uveren da je Srbija spremna kakav god da je scenrario. Nezahvalno je davati projekciju o broju migranata jer se to ne kuva ovde, ističe Cucić.

Posle najnovije odluke Ankare, i izjave da su kapije otvorene, migranti su krenuli iz Turske ka Grčkoj. Juče su se dogodili incidenti

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Cucuć je rekao da očekujemo značajniji priliv iz cele Turske, prilično ogranizovano se tom pokretu pristupa, može se očekivati veliki pritisak na grčku i bugarsku grnicu.

"Očekujemo da niko neće dozvoliti da se ponovi 2015. godina, nemate pravo da dva puta kažete da vas je iznenadio talas od desetina hiljada ljudi", rekao je Cucić.

Uveren je da Srbija spremna kakav god da je scenrario. "Očekujemo da će kapilarno dolaziti, kao i svih ovih godina", kaže Cucić.

Govoreći o tome da li možemo da naslutimo da li će biti masovniji pritisak u jednom trenutku na granicu ili porodica po porodica, Cucić objašnjava da to zavisi od toga šta je cilj pritiska pa samim tim i koliko će trajati.

Prema njegovim rečima, neki može da bude dugotrajan i više problematičan.

Od kapilarnog pritiska ne možemo da pobegnemo 

Kaže da mi od kapilarnog pritiska ne možemo da pobegnemo on nikada stao nije i mi se njega u osnovi i ne plašimo.

Govoreći o smeštajnim kapacitetima, Cucić podseća da je u 2015. dnevni priliv bio od hiljadu, a završilo se sa 11 i 15 hiljada dnevno.

"Nama su centri bili prazni, jer i ovi koji su sada u centrima, koristili bi veliku pokretljivost da i oni napuste zemlju zajedmno sa tom grupom", rekao je komesar za izbeglice.

Svaka varijanta zaslužuje ozbiljnu pažnju, ali je nezahvalno davati projekciju o broju jer se ne kuva to ovde, kaže Cucić.

"Stalno smo na vezi sa prijateljima u Grčkoj, sa službama od Crvenog krsta i međuanrodnih agencija", kaže on.

"Neko pokazuje veće brojeve nego što su, a sa druge strane mnogo manje brojeve, ali ovi brojevi nisu alarmantni, to su demonstracije za sada", zaključio je Cucić.

U prihvatnim centrima u Srbiji je trenutno 5.800 migranata.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво