Gavrilo Mile Princip ekskluzivno za RTS: Moj predak je bio veliki heroj

Gavrilo Mile Princip, potomak Gavrila Principa, stigao je na Sajam zavičaja koji se održava sutra u Novom Sadu. Ističe da će posetioci imati priliku da vide fildžan sa srpskom trobojkom koji je Gavrilo 1910. godine poklonio svojoj majci, ali i mnoštvo drugih predmeta iz Principove rodne kuće u Obljaju kod Bosanskog Grahova. Pokušava, kako je rekao, da vrati Gavrila Principa tamo gde mu je mesto, a to je među sto znamenitih Srba odakle je izbačen.

Gavrilo Mile Princip kaže da Gavrilo Princip nije imao direktne potomke, kao i da on nije najbliži potomak ali mu je, kako kaže, najbliži po ideji i shvatanjima.

"Nisam najbliži kolenom Gavrilu, ali sam nekako najbliži njemu po njegovim shvatanjima, po ideji koju je on ostvario junački i kristalno čisto što su mnogi i dan danas negiraju – međutim Gavrilo je bio veliki heroj", kaže Gavrilo Mile Princip.

Objašnjava i kako je rod Gavrilu Principu. "Pepo, Gavrilov otac, imao je tri brata i jednog brata od strica, znači taj čukunđed Nikola to je meni direktan predak, znači stričevići", dodaje Gavrilo Mile Princip.

Ukazao je da pokušava da vrati Gavrila tamo gde on zaslužuje, a to je među sto znamenitih Srba odakle je izbačen.

U Obljaju, selu u Bosanskom Grahovu, nalazi se muzej koji je posvećen Gavrilu Principu, kuća u kojoj je rođen, a Gavrilo Mile Princip kaže da je ta kuća prvi put otvorena 1964. godine.

"U ratnim dešavanjima u BiH ta regularna hrvatska vojska je zapalila tu kuću i sad je bilo to obnavljanje, i to nije urađeno kako treba. Sada smo dobili zeleno svetlo iz Srbije, od predsednika Vučića koji je bio tamo i dogovor je da se to napravi kako treba, jer Gavrilo zaista zaslužuje da ima pravu kuću. Već se radi na tom projektu i to bi trebalo uskoro da se realizuje", navodi Gavrilo Mile Pricip.

Ukazao je da on trenutno čuva tu kuću, prikuplja eksponate, ali priprema i monografiju.

"To treba da bude prava monografija, a ne ovako neke diktatske lažne koje su pisali. U stvari, sva istorija oko Gavrila je napravljena nekako mitomanski, da nema veze sa onom suštinom, sa istinom, sa pravim Gavrilom kakav je on bio... Hoću da to napravim da to bude Gavrilo Princip srpski junak onakav treba da bude", ističe Gavrilo Mile Princip.

Ističe da danas samo u Zemunu postoji osnovna škola koja nosi ime Gavrila Principa, da je nema čak ni u rodnom Grahovu.

"Više nigde drugde na prostoru bivše Jugslavije ne postoji ta osnovna škola. Ja razumem oni koji pišu protiv Gavrila, posebno ovom danas terminologijom kako se oni bave, da pišu o Gavrilu kao teroristi – on je to bio odmah 1914. čim je pucao na Ferdinanda, što su oni nazvali atentatom, to uopšte nije bio atentat, Gavrilo nije ubio svog prestolonaslednika nego je ubio tiranina koji je okupirao BiH", naglašava Gavrilo Mile Princip.

Kaže i da po društvenim mrežama čita kako ljudi kažu "da nije bilo rošavog Gavrila, bolešljivog, bilo bi Srba milion više". "E sad ti verovatno ne čitajući ništa, nego slušajući kafanske priče ne znaju da su ministar vanjskih poslova Austrougarske i Oskar fon Poćorek mesec i po dana pre Gavrilovog pucanja potpisali pakt o napadu na Srbiju. Znači da bi Prvi svetski rat počeo i da nije bilo Gavrila", rekao je Gavrilo Mile Princip.

Istakao je da će posetioci Sajma zavičaja u Novom Sadu imati priliku da vide neke stvari iz rodne kuće Gavrila Principa.

Ukazao je da su 1942. godine izgorele sve drvene stvari koje su bile u Gavrilovoj kući tada, njegove stvari i stvari njegovih roditelja.

"Sve što je ostalo je jedna šivaća mašina, ikona Svetog Đurđa naše krsne slave, orden sa Solunskog fronta Gavrilovog oca Pepe i jedan fildžan sa srpskom trobojkom koji je Gavrilo 1910. poklonio svojoj majci", dodaje Gavrilo Mile Princip.

Istakao je da je sa strahom doneo taj fildžan kako se ne bi polomio i da je u sva tri rata bila paljena kuća, a da je fildžan sve to preživeo.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво