Manje birokratije za građane uz elektronsku upravu

Zahvaljujući elektronskom povezivanju Sekretarijata za saobraćaj Beograda i e-Uprave, penzioneri i nezaposlena lica više neće morati da donose papirne potvrde i uverenja prilikom produžavanja kartica za prevoz, a biće omogućen i elektronski upis u škole i vrtiće.

Servisnom magistralom odnosno putem koji povezuje 25 velikih državnih baza ubuduće će putovati i sistem za naplatu prevoza u Beogradu. To znači da će penzionerima i nezaposlenima ubuduće biti dovoljna samo lična karta kako bi dobili "bus plus" karticu. Nema više ni kopiranja ličnih karata.

"Ako se računa tih 500.000 fotokopija ličnih karata i 160.000 odlazaka po uverenja, to je 660.000 papira. To je ujedno i toliko sati koje smo uštedeli i dva miliona evra uštede u vremenu i papirima", kazao je direktor Kancelarije za elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Vožnja gradskim prevozom biće lakša i uz aplikacije koje rade zahvaljujući povezivanju podataka o kretanju gradskih linija i Gugl mapa. U aplikacije koje su deo projekta "Pametan grad", Beograd će uložiti i dodatnih 20 miliona evra. Neke od tih aplikacija uticaće i na životnu okolinu.

"Jedna od prvih je aplikacija za sadnju drveća koju ćemo predstaviti u martu, aplikacija koja će biti dostupna je da građani se sami uvere u zagađenost", naveo je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Od ove godine, najavljuje premijerka, u potpunosti će biti omogućen elektronski upis u škole i vrtiće. To znači da roditelji više ne moraju da donose lekarsko uverenje.

"Ono što je važno reći da ćemo u naredna dva meseca uputiti poziv svim gradovima u Srbiji da se priključe projektu 'Pametan grad'. Projekat 'Pametan grad' znači da koriste IT tehnologije i moderne alate kao što su senzori da imate sve informacije kako teče život u gradu kako bi bili efikasniji", rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Projekat "Pametan grad" između ostalog predviđa automatizacija semafora kako bi se smanjile gužve u saobraćaju ili senzore na kontejnerima za bolje a jeftinije komunalne usluge. U okviru investicionog plana "Srbija 2025" biće izdvojeno 40 miliona evra za "pametne gradove".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво