Da li postoji druga šansa za žene starije od 45 godine

Problemi diskriminacije najviše su vidljivi u zapošljavanju, ističu stručnjaci. Od milion radno sposobnih žena, starosti preko 45 godina, polovina ne radi, a oko 300.000 žena nije ostvarilo pravo na penziju. Kako unaprediti ravnopravnost u oblasti rada i zapošljavanja i da li postoji druga šansa za žene koje imaju više od 45 godina, razgovaralo se danas u Čačku.

Od skoro 3.500 žena na evidenciji nezaposlenih u Čačku njih 705 starije su od 45 godina. Za sto radno angažovanih žena tih godina kroz rad pratilaca, personalnih asistenata i gerontodomaćica iz gradske kase izdvaja se 47 miliona dinara. Šansu imaju i kroz usvojen akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu.

Pomoćnik gradonačelnika Čačka Mirjana Đoković ističe da žene koje se nalaze u toj kategoriji pripadaju prioritetnoj grupi kada je u pitanju plasiranje mera aktivne politike zapošljavanja.

''Tako da je povećan broj bodova prilikom bodovanja kada apliciraju za bilo koju meru aktivne politike zapošljavanja'', navodi Đokovićeva.

Žene diskriminisane, muškarci se lakše zapošljavaju

U Srbiji su žene starije od 45 godina višestruko diskriminisane, po osnovu starosti i pola, pokazuju istraživanja.

Teško dolaze do posla, za razliku od muškaraca koji se u tim godinama najlakše zapošljavaju.

Da se osnaže, pomaže im edukacija u Čačku Nišu, Kragujevcu i Aleksincu.

Mima Perišić iz beogradskog Udruženja ''Žene na prekretnici'' najavljuje da će se u svakom od tih gradova organizovatise dve grupe sa po osam radionica, gde će žene čuti i učiti o digitalnom marketingu, o preduzetništvu, o tome gde mogu naći sredstva za započinjanje vlastitog posla, o zapošljavanju...

Skoro trećina pritužbi Povereniku vezana za tržište rada

Povereniku za zaštitu ravnopravnosti 30 odsto pritužbi je vezano za tržište rada.

Žene najčešće prijavljuju nejednak tretman, ali često od prijave i odustaju.

Podrška društvenim grupama koje ne mogu istom brzinom da prate sve zahteve tržišta rada, kažu, od izuzetnog je značaja.

"Mi koji smo institucije u sistemu zaštite ljudskih prava treba da radimo na istinskoj zaštiti i stvaranju kulture rada, gde je rad vrednost, ali i kulture poštovanja svih ljudskih prava, pa i prava na rad i da građanima pružimo adekvatnu zaštitu", kaže poverenica Brankica Janković.

Druga šansa za žene koje imaju više od 45 godina u Srbiji realizuje se u okviru projekta "Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti", koji finansira Evropska unija.

Edukaciju kroz projekat koji je podržala i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbu prošlo je 26 Čačanki.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво