Moraju da veruju u "vrhovno biće", a žena nema u njihovim redovima – ko su masoni

Slobodni zidari, koji su poznatiji kao masoni, obavijeni su velom misterije, zbog čega se veruje da upravo oni stoje iza najvažnijih odluka u društvu. Neki od poznatijih članova masonskih loža bili su, između ostalih, knez Aleksa Nenadović, Đorđe Vajfert i Ivo Andrić. Ko su slobodni zidari i zašto mnogi smatraju da su masoni vladari iz senke?

Organizacija

Slobodno zidarstvo sastoji se od bratskih organizacija koje vode poreklo od udruženja kamenorezaca. Osnovna organizaciona jedinica je masonska loža, koja upravlja slobodnim zidarima na regionalnom nivou, odnosno na teritoriji jedne države. Na globalnom nivou postoje dve vrste slobodnog zidarstva – regularno i kontinentalno.

Pridruživanje masonskoj loži

Postupak pridruživanja loži zavisi od zemlje do zemlje, ali nove članove uglavnom predstavljaju prijatelji koji već pripadaju loži, a u savremeno doba, oni koji su zainteresovani pronađu ložu preko interneta. Iako se potencijalni članovi ohrabruju na učlanjenje, oni se nikada ne pozivaju, već sami moraju da zatraže pridruživanje.

Uslovi za pridruživanje

Minimalni uslov za članstvo u bilo kojoj masonskoj loži jeste da kandidat mora da bude slobodan i da se procenjuje da ima dobar karakter. Postoji i uslov o starosti, a većina loža zahteva da kandidat izjavi da veruje u vrhovno biće. U nekoliko loža potrebno je da kandidat bude određene religije. Ženama nije dozvoljeno stupanje u organizaciju.

Masonski stepeni

Pripadnici masonskih loža se postepeno uvode u slobodno zidarstvo. Tokom svečanosti inicijacije, budući članovi moraju da polože zakletvu na svetom tekstu veroispovesti kojoj pripadaju. Prvi stepen je učenički. Posle nekog vremena, na svečanosti, mogu biti unapređeni u stepen pomoćnika, a najviša titula je majstor mason. Stepen članstva utvrđuje se pomoću lozinki i tajnog rukovanja.

Pojedini članovi masonskih udruženja zauzimaju značajne funkcije u društvu, poput hrvatskog državnog tužioca koji je juče podneo ostavku, pošto se saznalo da je pripadnik masonske lože.

Sastanci

Loža se redovno sastaje kako bi se dogovorila oko plaćanja računa, organizovanja događaja i izbora novih članova. Sastanak lože se može održati i povodom svečanosti dodele masonskog stepena ili održavanja predavanja u vezi sa istorijom masona. Sastanci se završavaju formalnom večerom, koja može uključiti i zdravicu i pesmu.

Međunarodna saradnja

Ne postoji međunarodna loža koja nadzire slobodne zidare u svetu. Svaka loža je nezavisna i nije joj potrebno priznanje loža koje su nadležne za druge zemlje kako bi bila legitimna.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво