Profesorima za plagijat otkaz i oduzimanje akademskog zvanja

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je izmenu Pravilnika o utvrđivanju neakademskog ponašanja i izradi pisanih radova, po kome će profesori za koje se utvrdi da su plagirali naučni rad ostati bez zvanja univerzitetskog predavača i prestaće im ugovor o radu.

Rektorka Ivanka Popović rekla je na sednici Senata da su stručne službe napravile izmenjenu i dopunjenu verziju Pravilnika u delu koji se odnosi na postupak oduzimanja zvanja u slučaju da Senat javno osudi predavača za plagiranje.

"Nema kompetetnijeg tela od Univerziteta koje može proceniti rad zaposlenih na Univerzitetu", istakla je Popovićeva.

Dekan Pravnog fakulteta Zoran Mirković, koji je inicirao predlog prestanka radnog odnosa u slučaju utvrđenog plagiranja objasnio je da se nakon tih izmena u budućnosti neće dešavati ono što se dogodilo na tom fakultetu.

"Inspektorka rada, suprotno odlukama donetim u okviru akademske zajednice, svojim rešenjem je obustavila izvršenje odluke o otkazu ugovora o radu profesoru Aleksandru Jakšiću koji je plagirao udžbenik i naložila Pravnom fakultetu da ga vrati na posao", naveo je Mirković.

Za tog profesora Mirković je rekao da su nadležni univerzitetski organi u propisnom postupku i utvrdili da je plagirao rad, ali mu je omogućeno da nastavi da predaje i ispituje studenete.

Dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović, takođe, smatra da je izmena Pravilnika veoma važna.

Prema njegovim rečima, nije prvi put da se razgovara o takvim problemima i da se već dešavalo da sve ono što se raščisti na akademskoj raspravi, kasnije bude poništeno.

"Iznenađen sam onim što se desilo na Pravnom fakultetu i znam da ovo nije jedini slučaj. Bavimo se svim drugim, a najmanje onim za šta smo izabrani i zato je važna", naveo je Mitrović.

Odredbama usvojenog Pravilnika predviđeno je da sankcionisani predavač ima pravo žalbe u roku od osam dana, a pre odlučivanja o žalbi. Senat, takođe, može da zatraži od fakulteta dodatno pojašnjenje u roku od 45 dana.

Tokom ove godine, Univerzitet će pretresti sve svoje pravilnike. Neki su stari i po deset godina. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво