Dobra izolacija i prozori mogu da umanje račun za grejanje za 20.000 dinara

Unapređenje energetske efikasnosti je jedna od ključnih mera borbe protiv klimatskih promena i zagađenja. U to se već dosta ulaže, a analize pokazuju da su domaćinstva najveći potrošači - 300.000 kuća u Srbiji još nema termoizolaciju, a stare stambene zgrade su najveći rasipnici energije.

Sve nove zgrade treba da su i energetski efikasne, a stare građevine moraju u energetsku obnovu. Dosta javnih objekta je sanirano, ali zbog neracionalne potrošnje, Srbija godišnje gubi 49 odsto energije.

Od svih objekta 75 odsto su stambeni objekti, naveo je Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije. To jasno pokazuje, kako je rekao, koliko se može energije može uštedeti.

"Naše zgradarstvo troši dva do tri puta više energije nego Zapadna Evropa", kaže Mitrović.

Primenom mera energetske efikasnosti, sa dobrom termičkom izolacijom i novom stolarijom, stan od 50 kvadrata godišnji trošak za grejanje može da se smanji za 20.000 dinara.

"Ukoliko se radi, na primer, na jednoj zgradi koja ima 100 stanova negde oko 6.000 kvadrata ulaganjem u energetsku efikasnost i prelazak sa G klase na C klasu energetske efikasnosti dovodi do godišnje uštede od čak 40.000 evra", kaže dr Mirjana Laković, vanredna profesorka na Mašinskom fakultetu u Nišu.

A upravo je zadatak energetskih menadžera da u svojim sredinama označe objekte koji su najveći rasipnici energije, predlože planove energetske obnove i savetuju građane kako da štede enregiju. Iako je sve lokalne zajednice sa više od dvadeset hiljada stanovnika zakon obavezao da imenuju te stručnjake, mnoge ih još nemaju.

"Otprilike nekih 45 procenata opština koje su bile dužne da imenuju energetske menadžere one su imenovale i počele su da dostavljaju godišnji izveštaj o potrošnji energije. Za ostale koje ih nemaju predvideli smo da preduzmemo inspekcijski nadzor nad tim oštinama", kaže Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike.

Neophodna je stalna kontrola tržišta građevinskog materijala kao i projektovanja i izgradnje objekata.

"Energetski efikasni materijali, termička izolacija, energetski efikasna stolarija daje rezultate samo ako je pravilno ugrađena. Ukoliko dođe do greške pri ugradnji stvaraju se toplotni mostovi, dolazi do velikih transmisionih gubitaka čak do pojave buđi u stanovima što narušava komfor", kaže Mirjana Laković.

Siniša Mitrović navodi da u ovom momentu postoji obaveza izdavanja energetskih pasoša za novogradnju i za sve stare objekte koji se rekonstruišu.

Evropska unija stalno zaoštrava direktive o energetskoj efikasnosti. Članice su obavezne da šalju godišnje izveštaje o napretku u toj oblasti. Upravo je Evropska komisija pokrenula postupak protiv Hrvatske zbog kašnjenja tog izveštaja.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво